Nieuws - 28 november 2011

Zilveren legpenning voor Rabbinge

Universiteitshoogleraar Rudy Rabbinge ontving op 24 november een Zilveren Legpenning van de universiteit na zijn afscheidsrede. Onder grote belangstelling in de theaterzaal van de Junushoff vertelde Rabbinge nog één keer hoe politici de wereld kunnen verbeteren met grondige wetenschappelijke inzichten.

Rabbinge-GA--20111124-_ND72423.JPG
De Zilveren Legpenning wordt zelden uitgereikt. Kofi Annan ontving de Wageningse penning in 2008, Thieu Meulenberg, de grondlegger van de marktkunde in Wageningen, kreeg de penning in 2005, en de microbioloog Wout Middelhoven werd er in 2000 mee onderscheiden.
Rabbinge keerde zich in zijn afscheidsrede tegen dogma’s en doemdenkers. In honderd jaar tijd is de wereldbevolking gegroeid van 1 naar 7 miljard mensen. Die kunnen we inmiddels allemaal voeden. Dat er nu 1 miljard mensen honger hebben, komt vooral door de slechte verdeling van voedsel, aldus Rabbinge. Gelukkig zit het internationaal agrarisch onderzoek nu in de lift, mede door de nieuwe coalities die Rabbinge smeedde in de Science Council van de agrarische onderzoeksinstituten. Hij kreeg een staande ovatie na zijn afscheidsrede.
Rector Martin Kropff deed een poging om de vele functies van Rabbinge in wetenschap en beleid in de afgelopen veertig jaar samen te vatten. ‘Als ik ze nu allemaal zou opnoemen, kost dat zoveel tijd dat Rabbinge geen afscheidsrede meer kan houden’, grapte hij.