Nieuws - 16 september 2016

Zeven monumentale bomen op campus

tekst:
Roelof Kleis

Het groepje bomen bij de ingang van Radix Klima is officieel monumentaal. De bomen staan op de net vastgestelde gemeentelijke lijst met monumentale bomen op particulier terrein.

Het gaat om vier zomereiken, een treurbeuk, bruine beuk en een zilverlinde. Het groepje bomen staat dicht bij elkaar bij de ingang van Radix Klima. De plaatsing op de lijst betekent dat de bomen voortaan een extra bescherming genieten. Kappen is alleen mogelijk in verband met de veiligheid of vanwege andere zwaarwegende omstandigheden.

Op de nieuwe lijst staan 119 bomen. Bijna een kwart daarvan staan langs de Generaal Foulkesweg. Een boom is niet zomaar monumentaal. Om die titel te krijgen moet de boom minimaal 80 jaar oud zijn, in blakende gezondheid verkeren en nog zeker tien jaar mee kunnen. Hoe oud precies de bomen op de campus zijn is niet bekend.

De 119 bomen die nu een monumentale status hebben, zijn niet de enige met die titel. Twee jaar geleden werd al een lijst vastgesteld met monumentale bomen op openbaar terrein. Die lijst telt 75 bomen. Daarnaast is er een aparte lijst voor monumentale bomen in het Belmonte Arboretum. Zo’n lijst voor het Klein Arboretum moet nog worden vastgesteld.