Organisatie
Nieuws

Zes Wageningers verdienen te veel

Zes medewerkers van Wageningen UR verdienden in 2011 meer dan de Balkenendenorm, de drie bestuursleden, een hoogleraar en twee directeuren van kenniseenheden.

Waar Wageningen UR steevast de beruchte lijst met bestbetaalde onderwijsbestuurders aanvoert, lijkt het in vergelijking met de hele publieke sector wel mee te vallen met de buitengewone hoge salarissen. Dinsdag publiceerde de overheid een lijst met mensen die in de semipublieke sector meer verdienen dan de Balkenendenorm, 193.000 euro bruto per jaar. De lijst telt bijna 2500 namen. Bovenaan staat de gewezen Vestia-directeur Erik Staal, op plaats zes staat Vara-presentator Matthijs van Nieuwkerk. Het gros van topverdieners bestaat uit medisch specialisten, achthonderd in totaal.

Privacy

Zevenentwintig hoogleraren verdienden meer dan 193.000 euro. Tien daarvan werken op de relatief kleine universiteit van Tilburg. De bestbetaalde prof werkt ook in Tilburg, hij nam in 2011 282.000 euro mee naar huis. Op de lijst staat één Wageningse hoogleraar, met 204 duizend euro. De afdeling HRM wil om reden van privacy zijn naam niet prijsgeven. Naast de Raad van Bestuur (260, 273 en 346 duizend) staan er twee directeuren van kenniseenheden op de lijst, met 194 en 220 duizend euro. Enkele vergelijkbare instellingen betalen hun directeuren ook boven de norm. Bij TNO verdienden vijf directeuren meer dan 193 duizend euro, op de payroll van universiteiten in Delft, Rotterdam, Utrecht en Amsterdam staan tien dure directeuren (onder meer stafleden, beleidsdirecteuren en decanen). Wie de Wageningse directeuren zijn, is niet bekend. Het kunnen er vijf zijn: Raoul Bino, Ernst van den Ende, Ruud Huirne, Martin Scholten en Kees Slingerland. Bino van AFSG lijkt onwaarschijnlijk, hij kwam halverwege 2009 (weer) in dienst, en uit de salarisontwikkeling uit de jaarverslagen blijkt dat beide directeuren al in 2010 ongeveer twee ton per jaar retoucheerden. Ook Kees Slingerland van ESG staat waarschijnlijk niet op deze lijst. Hij heeft hier geen aanstelling – hij laat zich betalen via een B.V. Daarmee valt zijn inkomen niet onder de Wet Openbaarmaking uit Publieke middelen gefinancierde Topinkomens (dat verandert overigens vanaf 2013).

Naming and shaming

De overheid probeert al jaren de topsalarissen aan banden te leggen. Aanvankelijk met naming and shaming (het publiceren van dit soort lijsten), en sinds 1 januari met de Wet Normering Topinkomens. Bijzonder aan deze wet is dat ze bestaande salarisafspraken overstemt. Bestuurders en de hoogste leidinggevenden mogen nu nog vier jaar hun hoge salaris behouden, en moeten dan of direct of in drie jaar afbouwen tot 130 procent van het salaris van een minister (voor 2013 is dat 228 duizend euro). Het kabinet Rutte-Asscher wil de norm terugbrengen naar 100 procent van een ministersalaris. Bij de presentatie van de grootverdienerslijst riep minister Plasterk van Binnenlandse Zaken de veelverdieners op om nu al salaris in te leveren: ‘Het zou ze sieren als ze niet wachten tot ze moeten.’ Nieuwe contracten moeten voldoen aan de Balkenende-norm. Dat betekent dat Wageningen over twee jaar misschien niet meer bovenaan op de beruchte lijst met bestbetaalde onderwijsbestuurders staat. De bestuursleden kunnen komend jaar vervangen worden, de termijnen van Kropff en Breukink lopen op 1 oktober af, die van Dijkhuizen op 1 maart 2014.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.