Nieuws - 14 mei 2012

Zeppelin komt naar Wageningen

Als het weer een beetje meewerkt, vliegt deze of volgende week een Zeppelin tjokvol meetapparatuur over Wageningen.

zeppelin.jpg
Het gaat hier om de Pegasos, een 75 meter lange zeppelin, waarmee onder meer Wageningse wetenschappers onderzoek doen naar de relatie tussen luchtkwaliteit en klimaatverandering. De zeppelin vertrekt vandaag vanaf de thuisbasis in het Duitse Friedrichshaven en vliegt dan via de Rijnvallei naar Rotterdam. Daar wordt het luchtschip morgenmiddag rond vier uur verwacht.
Binnenveld
De zeppelin blijft twee weken in ons land om metingen te doen. Naast het Rijmond-gebied, de Noordzee en de meetmast Cabauw bij Utrecht, is het volgens atmosferisch onderzoeker Laurens Ganzeveld (Aardsysteemkunde)  ook de bedoeling dat de zeppelin naar Wageningen komt. Als het weer het toelaat vliegt de zeppelin over het meteo-meetstation van Wageningen UR in het Binnenveld.
50 meter
Dat moet volgens Ganzeveld een spectaculair gezicht zijn. De zeppelin mag op vijftig meter (150 voet) overvliegen. Het biedt de wetenschappers een mooie gelegenheid om de meetgegevens aan de grond te correleren aan die in de luchtkolom recht boven het station. De zeppelin is onderdeel van het Europese onderzoeksproject PEGASOS, wat staat voor Pan-European Gas-AeroSOls climate-interaction Study. Doel daarvan is een beter begrip van de relatie tussen chemische processen in de lucht en klimaatverandering. Volgers van de zeppelin en het Pegasos-project kunnen terecht op http://www.eu-pegasos.blogspot.com/