Nieuws - 30 augustus 2007

Zeehondencrèche vecht voor onderzoek

De Zeehondencrèche in Pieterburen wil dat het onderzoek naar zeehonden op de Waddenzee openbaar wordt aanbesteed. Volgens het opvangcentrum krijgt Wageningen Imares nu onterecht een voorkeursbehandeling doordat het automatisch alle vergunningen krijgt.
De Groningse zeehondencrèche tekende begin augustus bezwaar aan tegen de vergunning die Imares kreeg om opnieuw zeehonden van zenders te voorzien. Volgens Zeehondencrèche Lenie ’t Hart gaan de dieren dood van de honger doordat het apparaat de jacht bemoeilijkt. De crèche zet bovendien vraagtekens bij de wetenschappelijke waarde van de gegevens die Imares verzamelt, omdat de medewerkers vinden dat gezenderde zeehonden zich anders gedragen dan hun soortgenoten.
Medewerker Anja Hazekamp zegt ook dat de overheid Imares voortrekt door miljoenen euro’s beschikbaar te stellen zonder openbare aanbesteding. Dit geld is behalve voor zendering ook bestemd voor ander zeehondenonderzoek, zoals de jaarlijkse telling van zeehonden. In tegenstelling tot de Zeehondencrèche heeft Imares toestemming om boven de Waddenzee te vliegen.
Imares wil nog niet reageren op de aantijgingen. ‘Op dit moment ligt de zaak bij de bezwarencommissie. Daar zullen wij straks ons standpunt toelichten’, aldus Peter Reijnders, onderzoeker bij Imares.