Nieuws - 22 november 2007

Zaksjouwen en spijkerbroekhangen

Ga je kijken naar de nieuwste technologieën in de veehouderij en je gratis vol eten, eindig je hangend aan een spijkerbroek. Vijf studenten Dier- en veehouderij van Van Hall Larenstein in Wageningen gingen dinsdag 13 november naar Hardenberg voor de Rundvee Relatiedagen. ‘Toen we aankwamen werden we gevraagd om mee te doen met de eerste voorronde voor de competitie De sterkste boer van Nederland van het Agrarisch Dagblad en Boerderij’, vertelt Robin Wolf.

De studenten gingen de uitdaging aan, en de verrichtingen van Robin, Jim Boet, Niek Vos, Auke Spijkerman en de enige vrouwelijke deelnemer Dorien te Peele – allen lid van studentenvereniging DLV Nji Sri – bleven niet onopgemerkt. ‘We werden direct geïnterviewd, gefilmd, en gefotografeerd door RTL4, platteland.tv en het Agrarisch Dagblad. Erg leuk allemaal.’
Sommige onderdelen waren vrij makkelijk, zoals voerzakken sjouwen en stapelen, en racen met een melkbus in een kruiwagen. Zwaarder was het spijkerbroekhangen. Je moest zo lang mogelijk proberen te blijven hangen aan de pijpen. Het trekkertrekken was nog harder werken. De sleepkabel zat met banden om de schouders, en een touw van de andere kant gaf houvast om je voort te trekken. ‘De kou en regen maakten het er niet makkelijker op. Maar we hebben veel gelachen.’ Om de moed erin te houden deden de VHL-studenten de onderdelen samen. ‘Het was meer een onderlinge competitie.’
De sterkste boer komt vooralsnog niet uit Wageningen. Geen van de vijf haalde de finale. ‘Om mee te dingen naar de titel zullen we nog wat meer moeten trainen en wat minder gerstenat nuttigen’, zegt Robin. En na al deze inspanningen konden ze eindelijk doen waar ze voor gekomen waren: trekkers kijken en lekker eten.
De komende weken worden op beursdagen in Hardenberg en Gorinchem nog meer voorrondes voor de competitie gehouden. Dus Wageningse veetelers en andere boeren, nog alle kans om te winnen. En als dat lukt dan komt na Marlies - de leukste vrouw voor boer Martijn die een partner zocht – Erik - de stoerste boer op de Boerderijkalender van 2008 - ook de sterkste boer uit Wageningen.