Nieuws - 3 november 2011

Yunnan bezoekt VHL

Hoog bezoek vandaag bij Van Hall Larenstein in Wageningen. Een delegatie van de Yunnan Agricultural University uit China bezocht de hogeschool, om te vieren ze al tien jaar samenwerken.

IMG_0691.JPG
De samenwerking betreft het zogenaamde 2+2 Programma. Sinds 2001 kunnen Chinese studenten bij VHL terecht om hun opleiding in tuinbouw of bedrijfskunde af te ronden. De eerste twee jaar van hun studie volgen ze aan hun eigen universiteit, de laatste twee jaar studeren ze in Wageningen. De Chinese studenten krijgen een Nederlands diploma.

Het mooie aan deze constructie is dat het de studenten een groter perspectief biedt op een carrière, vertelt opleidingsdirecteur Geartsje Oosterhof. 'Onze opleiding is een stuk praktijkgerichter dan de opleidingen in China. Die zijn veel strakker ingericht, met weinig speelruimte. Hier doen ze veel ervaring op in het werkveld. Dat maakt ze heel aantrekkelijk voor Nederlandse bedrijven in China.'

Een belangrijke voorwaarde is dat de studenten goed Engels spreken. Dat gaat nu beter dan vroeger. 'Tegenwoordig moeten de studenten een bepaald niveau Engels hebben, dat was tien jaar geleden nog niet. Toen ging het soms een beetje met handen en voeten.'

De afgelopen tien jaar zijn 500 Chinese studenten afgestudeerd met een VHL-diploma. 'Het enthousiasme voor een dergelijke samenwerking is heel groot. We hebben inmiddels ook afspraken met universiteiten in Vietnam, Thailand en India', aldus Oosterhof.