Nieuws - 11 maart 2019

WUR-stalker krijgt contactverbod voor twee jaar

tekst:
Roelof Kleis

De man die WUR stalkt mag geen contact meer opnemen. Doet hij dat wel, dan kost hem dat geld en uiteindelijk zijn vrijheid.

© Shutterstock

Dat heeft de voorzieningenrechter vandaag beslist in het kort geding dat WUR tegen de 32-jarige man uit Arnhem had aangespannen. De stalker moet per overtreding van het contactverbod 500 euro betalen. Na tien overtredingen, zonder te betalen, mag WUR de man een week vast laten zetten (lijfwang). Daarmee zijn alle eisen van WUR in de zaak tegen de stalker ingewilligd.

Gedreigd
De man valt sinds 2016 bestuurders, medewerkers en studenten van Wageningen University voortdurend lastig. Dat begon nadat hij was afgewezen een opleiding te volgen, omdat hij niet aan de vereiste vooropleiding voldeed. De man gebruikte e-mail, telefoon en social media om zijn gram te halen. Daarbij werd niet zelden gescholden en gedreigd.

De stalker stuurde de afgelopen jaren in totaal 3750 e-mails. Gemiddeld zeven per dag, met uitschieters naar 120 mailtjes per dag. Met name bestuurders en personeel van het Studie Service Centre waren daar de dupe van. In januari dit jaar deed WUR aangifte van stalking, belediging en bedreiging. Om de man te laten stoppen, werd in kort geding een contactverbod geëist. 

Vast
De rechter heeft niet alleen het contactverbod met dwangsom toegewezen, maar ook de mogelijkheid om de man op te pakken en vast te zetten. WUR wil dat omdat ze er niet van uitgaat dat een dwangsom zal werken. De man is door een huurschuld zijn huis uitgezet. Een geldboete zal daarom weinig indruk maken, is de redenering van WUR. De rechter vindt dat ook.

Gijzeling van de stalker is overigens pas aan de orde als hij minstens tien keer het contactverbod heeft overtreden. Hij mag dan een week worden vastgezet. Bij elke volgende overtreding volgt weer een week, tot een maximum van een jaar. WUR-woordvoerder Simon Vink laat weten tevreden te zijn met de uitspraak. ‘We hopen dat de stalker nu daadwerkelijk ophoudt met het lastigvallen en belasteren van bestuursleden, medewerkers en studenten.’