Nieuws - 18 december 2019

WUR nadert doelstelling vrouwelijke hoogleraren

tekst:
Albert Sikkema

Ruim 21 procent van de Wageningse hoogleraren is inmiddels vrouw. Vermoedelijk haalt WUR de doelstelling van 25% vrouwelijke hoogleraren in 2020 niet.

©Jonne Seijdel

Afgelopen week kwam het Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren weer met de Monitor Vrouwelijke Hoogleraren. Daaruit blijkt dat 23 procent van de hoogleraren aan de Nederlandse universiteiten in 2018 vrouw was. In Wageningen stagneerde het percentage vrouwelijke hoogleraren in 2018 op 16,9 procent, bleek uit de monitor.

Persoonlijk hoogleraar
Wageningen University heeft andere, rooskleuriger cijfers over het aandeel vrouwelijke hoogleraren. Het landelijk netwerk telt alleen de leerstoelhouders, terwijl WUR ook de persoonlijke hoogleraren meetelt. De laatste jaren benoemde WUR relatief veel vrouwelijke persoonlijke hoogleraren. WUR had in 2018 20,2 procent vrouwelijke hoogleraren, inclusief persoonlijke, meldt de afdeling HRM.

21,4 procent
Bovendien heeft HRM ook al cijfers voor 2019. In het afgelopen jaar steeg het aandeel vrouwelijke hoogleraren (inclusief persoonlijke) naar 21,4 procent. Tel je de persoonlijke hoogleraren niet mee, dan komt Wageningen op 19,5 procent.

De trend is dat het aandeel vrouwelijke hoogleraren gestaag met één a anderhalf procent per jaar groeit. De doelstelling van de raad van bestuur is om in 2020 25% vrouwelijke hoogleraren te hebben, inclusief persoonlijk hoogleraren. Als de trend van de afgelopen jaren doorzet, haalt WUR die doelstelling net niet.