Nieuws - 18 november 2016

WUR is tevreden, behalve bij Imares

tekst:
Roelof Kleis

Als werkgever scoort Wageningen University & Research een mooie zeven. Alleen bij Marine Research (Imares) is de onvrede groot. Op vrijwel alle onderdelen scoort Imares dik beneden WUR-peil.

Dat blijkt uit de jongste Medewerkersmonitor die is verschenen. Over de hele linie van onderwerpen is een lichte verbetering van de cijfers te zien. We zijn met zijn allen ietsje bevlogener, meer betrokken en tevreden over het werk, elkaar of de organisatie. Dat leidt tot een nette overall 7,0, eentiende meer dan in de vorige monitor twee jaar geleden.

Maar dat geldt niet voor alle onderdelen van de organisatie. Opvallend is het oordeel van de werknemers van Imares over de eigen organisatie. Op vrijwel alle terreinen scoort Imares dik onder het gemiddelde van WUR als geheel. Die negativiteit komt misschien nog wel het meest tot uitdrukking in het oordeel over de eigen verhouding tot het bedrijf. Bijna de helft van de Imares-mensen geeft aan niet bevlogen te zijn en niet betrokken en heeft geen hart voor het werk of de organisatie. Imares zat de afgelopen jaren in zwaar weer.

Trots
De monitor, een uitvoerige online enquête, is ingevuld door 59 procent (3069) van de medewerkers. Dat is een record en liefst vijf procent meer dan twee jaar geleden. Op hoofdlijnen overheerst ruime tevredenheid (score 7,6) over het werk bij WUR. We hebben plezier in ons werk (7,6), zijn trots op wat we doen (7,8) en vinden het werk zinvol (7,9). We hebben plezierige collega’s (7,9) en zijn zelf behulpzaam (8,3) voor anderen.

Maar door alle tevredenheid piekt op onderdelen ook onvrede. Het One-Wageningen gedachtegoed wordt op de werkvloer nog niet echt gevoeld. De samenwerking tussen de verschillende onderdelen van de organisatie blijft op een 4,9 steken. De klantgerichtheid (6,3) houdt niet over en 43 procent van de werknemers vindt de werkdruk (te) hoog. De baas doet daar bovendien volgens 30 procent van de ondervraagden niks aan.

Zuinig
De (directe) leidinggevende komt er met een 7.1 goed vanaf. Maar hoe hoger in de boom, hoe negatiever het oordeel. Het oordeel over de leiding door de directie (6,0) is zuinig en het vertrouwen in de Raad van Bestuur (6,2) mager. Directie (5,3) en RvB (5,1) weten volgens het personeel ook niet echt wat er in de organisatie leeft. Ook hier zitten de scores overigens in de lift ten opzichte van de vorige monitor.

De resultaten van de monitor worden uitvoerig tegen het licht gehouden. Per onderdeel van de organisatie en WUR-breed gaan projectgroepen acties bedenken om de knelpunten aan te pakken.

Meer berichten: