Nieuws - 16 december 2017

WUR-docent kandidaat bij Nationale Wetenschapsquiz

tekst:
Tessa Louwerens

Marleen Kamperman, universitair hoofddocent Physical Chemistry and Soft Matter, doet mee aan de Nationale Wetenschapsquiz 2017. Op 26 december is de uitzending, maar iedereen kan nu alvast online zelf een poging wagen.

©NWO

De quiz wordt georganiseerd door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en de VPRO. Tijdens de quiz strijden drie duo’s van telkens een kunstenaar en een wetenschapper, om de beste antwoorden op wetenschappelijke vragen zoals: waarom plasten gevangenen over hun lakens als ze daarmee wilden ontsnappen?

Afgelopen zondag waren de opnames in Hilversum. ‘Het was wel even spannend of iedereen er wel zou kunnen komen vanwege de zware sneeuwval’, vertelt Kamperman. Ze vormt een team samen met dichter Ellen Deckwitz. De sfeer was volgens Kamperman erg gezellig. ‘Natuurlijk wil je graag winnen, maar iedereen gunde het elkaar wel, dus het was vooral een leuke competitie. Ieder van de wetenschappers had ook zelf een vraag meegenomen om aan de andere twee teams te stellen. ‘Het is best lastig om zo’n vraag goed te formuleren, vooral omdat het open vragen zijn. Gelukkig krijg je daarbij hulp van een team wetenschapsjournalisten.’

De quizvragen waren niet makkelijk volgens Kamperman. Eén van de vragen die haar is bijgebleven ging over een pissebed onder stoeptegels. De pissebed schuif elke nacht één tegel op en je mag elke dag onder één tegel kijken. De vraag was hoeveel dagen je maximaal nodig hebt om te weten onder welke tegen die zit. Kamperman: ‘Ik houd zelf erg van puzzelvragen en dat soort vraagstukken vind ik leuk om me in vast te bijten. Het is meer redeneren dan rekenen eigenlijk.’ Ze kan nog niet verklappen of ze hem nu wel of niet goed had.

Denk jij het antwoord te weten en durf je je te wagen aan de andere vragen? Dat kan tot 21 december online op de website van de Nationale Wetenschapsquiz. Je kunt leuke prijzen winnen zoals een weekend Drenthe met een rondleiding bij de radiotelescoop in Westerbork, een exclusieve rondleiding in het vernieuwde Rijksmuseum Boerhaave of een drone.