Nieuws - 1 januari 1970

Wissen blijkt populairste functie op digitale fotocamera

De digitale fotocamera heeft de kleinbeeldcamera nog niet verdrongen. De meeste mensen maken nu gewoon meer foto’s. Dat blijkt uit het afstudeeronderzoek van Eva Mos, studente Huishoud- en consumentenwetenschappen. Ze bekeek voor de Consumentenbond hoe mensen hun digitale camera gebruiken.

De bond publiceert regelmatig vergelijkend warenonderzoek van camera’s. Uit het onderzoek van Mos blijkt echter dat consumenten voor de kwaliteit van de camera andere dingen belangrijk vinden dan de opstellers van de bekende tabellen met plussen en minnen. Duurzaamheid, resolutie en afdruktijd zijn voor consumenten belangrijke eigenschappen van een camera. Batterijen, flitser en filmkwaliteit wegen voor hen zwaarder dan in de gepubliceerde testen; gebruiksgemak en monitor minder.
,,De testen zijn niet slecht maar kunnen beter’’, concludeert Mos. Ze heeft nog niet uitgezocht of er bij andere testen ook andere camera’s als beste keus uit de bus zouden komen.
Mos adviseert aanstaande kopers nu te letten op hoe camera’s scoren op de functies die ze belangrijk vinden. Mensen maken overigens vooral foto’s van feestjes, vakantie en groepsfoto’s. Dat verklaart misschien ook de populairste functie op de camera; wissen. | Y.d.H.