Nieuws - 29 november 2012

Winkelen op zondag?

Stelling: Winkels moeten op zondag gewoon open kunnen

26-JenM-wit-BdG-8196.jpg
Marlies: Een dag vrij voor bijna iedereen, ik vind het een groot goed. Vooral omdat ik denk dat het goed is voor iedereen om een dag te hebben om niks te hoeven, tijd te hebben voor vrienden en familie. De maatschappij is al overhaast en gestrest genoeg. Het milieu heeft ook veel baat bij een dag minder waarop winkels verwarmd moeten worden.
Verder, de 'vrijheid' die wordt gebruikt als argument voor de afschaffen van zondagssluiting van winkels is in mijn ogen geen vrijheid, in elk geval lang niet voor iedereen. Niet voor kleine ondernemers, die nauwelijks mankracht hebben om zeven dagen per week open te zijn. En niet voor (potentiële) werknemers die wellicht onder druk worden gezet om zondags te werken. Kortom, slecht idee om winkels ook op zondag open te stellen, slechts onder het mom van 'het kan, dus moet het mogelijk worden'.
Reactie Jillis: Goed dat jij vrij wilt zijn op zondag maar bepaal alsjeblieft niet voor anderen of zij hun winkel mogen openen. Het milieu erbij halen is onnodig aangezien je een andere dag gewoon kan sluiten. Dat je meent te kunnen bepalen dat de maatschappij 'gestrest genoeg' is, verbaast me toch weer hogelijk.
Jillis: Het wordt tijd dat we paal en perk stellen aan allerlei gelovigen die menen het recht te hebben andermans leven in te richten. Juist in een tijd van economische crisis zou een regering elke poging die burgers doen om geld te verdienen en belasting af te dragen, moeten steunen. Helaas wordt hier vanuit een bekrompen christelijke traditie weerstand aan geboden. Soms 'eerlijk' onder het mom van een compleet middeleeuwse zondagsrust, soms huichelachtig door te schermen met bescherming van kleine winkeliers en werknemers. Allemaal onzin. Een winkelier kan er voor kiezen om zondag open te gaan en maandag - als je toch al een kanon in een winkelstraat kan afschieten - dicht te gaan. Een werknemer kan zeggen dat hij alleen op bepaalde andere dagen wil werken; tien anderen die graag zondag anderhalf keer zoveel vangen. Daarbuiten: je hoéft niet open op zondag; het mág!
Reactie Marlies: De consument kan zijn geld maar één keer uitgeven, dus extra inkomsten zullen tegenvallen. En waarom vind je het nodig om zo duidelijk je afkeer te laten blijken van de 'bekrompen christelijke traditie'? Laten we het liever bij gewoon inhoudelijke argumenten houden. Wellicht zijn sommige ideeën van 'allerlei gelovigen' zo gek nog niet.