Nieuws - 1 januari 1970

Wetenschappelijk wandelboek voor Wageningen

Het eerste wandelboek voor de omgeving van Wageningen is gebaseerd op de 'Natuurhistorische wandelkaart van Wageningen en omstreken' die de leraar plant-, dier- en wiskunde aan de Landbouwschool, dr Hemmo Bos, maakte in 1891. Leuk, maar deze oorsprong maakt het boekje wat al te wetenschappelijk en daarmee saai.

Natuurgids Ruud Schaafsma vond de kaart van Bos bij toeval in de archieven. De leraar had daarop minutieus aangegeven welke planten en dieren er voorkomen rondom Wageningen. Dat resulteert in een enorme lijst plantensoorten, inclusief Latijnse namen, en een kortere lijst diersoorten, zoals konijnen, eekhoorns, kokerjuffers en dennenscheerders.
Uit de oude kaart heeft Schaafsma vijf wandelingen gehaald: rond de Eng, in het Renkumse beekdal, in het Arboretum, rond het Binnenveld en door de uiterwaarden. Het zijn geen lange wandelingen, de langste is vijftien kilometer. Toch kunnen wandelaars lang verpozen rondom Wageningen, want Schaafsma verzamelde zoveel informatie dat zij het risico lopen meer met de neus in het boek te zitten dan te genieten van landschap en natuur.
'Wandelingen rond Wageningen' is, meer dan een wandelboek, een uitgebreid geschiedenisboek geworden van Wageningen en de Wageningse universiteit. Tip van de recensent: lees het boek thuis en neem alleen de wandelkaartjes mee op pad. | M.W.

Ruud Schaafsma, Wandelingen rond Wageningen - In het voetspoor van Hemmo Bos, Matrijs, ISBN 9053452435, 14,95 euro.