Nieuws - 23 februari 2017

Werkplek: Manusje van practica

tekst:
Roelof Kleis

De ‘werkplek’ van practicumondersteuner Adrie Groeneveld is niet op één plek vast te pinnen. Alle practicumzalen van de achtste (en deels zevende) verdieping van Forum komen in aanmerking. Hij sjouwt wat af met zijn karretje vol spullen. De ruimte op de foto is een opslaghok. Rijen potten met plantaardig en dierlijk materiaal op alcohol vullen de schappen. De ruimte ademt nog iets van een oud lab.

Foto: Margriet van Vianen

Groeneveld is een van de vijf mensen die in Forum – ‘een prachtig gebouw om in te werken’ – de practica verzorgen. ‘We zorgen dat alle gewenste materialen aanwezig zijn, vullen de epjes uit met chemicaliën en zetten de apparatuur klaar. En na afloop ruimen we de boel weer op.’ Acht jaar doet hij dat nu. Daarvoor was hij 39 jaar analist bij wat nu de leerstoelgroep Celbiologie is. Eind mei zwaait hij af, na 47 jaar ‘werken voor de Koningin’. Dan gaat hij tuinieren, biljarten en jeu-de-boulen.

Op zijn eigenlijke werkkamer – ‘daar ben ik maar weinig’ – staat op tafel een kweekbak met vanillestekjes. Op zijn bureau liggen een paar kapotte pipetteerspuiten. ‘Weet je dat zo’n ding 200 euro kost? Ik ga er de bruikbare delen uithalen.’ Op zijn beeldscherm zit een oranje Wuppie en aan de muur hangt het speelschema van ‘zijn cluppie’ Feyenoord. De kamer kijkt uit op de binnenruimte van Forum. ‘Ik had liever een raam aan de buitenkant gehad.’ Maar ach, hij zit er toch weinig.