Nieuws - 12 april 2001

Werkplek: Herbarium Vadense

Werkplek: Herbarium Vadense

Dr. ir. Johan van Valkenburg is redacteur voor het project Prosea, Plant Resources of South-East Asia. Prosea heeft als doelstelling de versnipperde informatie over zesduizend nuttige planten van Zuidoost-Azi? bij elkaar te brengen, te evalueren en openbaar te maken. De nuttige planten worden benut als voedsel, medicijn, brandstof of voor een andere toepassing, zoals palmolie en rubber.

Op deze foto is de Afrikaanse Strophanthus te zien. Deze plant wordt gebruikt om pijlgif te maken. Tegenwoordig wordt de stof ouabain uit deze plant gebruikt tegen hartkwalen.

Van Valkenburg is momenteel ook bezig met de voorbereiding van Prota, de Afrikaanse tegenhanger van Prosea. In 2003 begint de uitvoeringsfase van het project.

Van Valkenburg komt slechts in het herbarium om nieuw materiaal te vergelijken met de 'droge planten'. "Verder bekijk ik of de beschrijvingen wel kloppen. Dit is de controlestap in het redacteurenwerk", zegt Van Valkenburg.

De publicatie van Prosea gebeurt in de vorm van een twintigdelig handboek en in elektronische vorm op cd-rom en internet. Door de online-publicatie kan de informatie ook kosteloos ingezien worden. In 1986 begon Prosea en in 2002 wordt het project afgerond. Zelf werkt Van Valkenburg sinds vier jaar mee aan het handboek. Hierin worden de planten beschreven uit het gebied van Indonesi?, Maleisi?, de Filippijnen, Papoea-Nieuw-Guinea, Brunei, Singapore en tropische gedeelten van Thailand, Birma, Laos, Cambodja en Vietnam. | E.W.