Nieuws - 22 maart 2001

Werkplek: Genenbank

Werkplek: Genenbank

Liesbeth de Groot staat in de diepvriescel van de genenbank van Plant Research International. Hier worden zaden bewaard van twintig van de belangrijkste land- en tuinbouwgewassen in Nederland. In de cel is het twintig graden onder nul. "Daarom mogen mensen maximaal tien minuten in de cel blijven", zegt De Groot. "Als ze langer binnen zijn, gaat automatisch het alarm af in de cel en bij de beveiliging. Die onderneemt meteen actie om te voorkomen dat mensen bevriezen." Wie de cel ingaat, draagt een speciale overal om zich te beschermen tegen de kou.

De meeste zaden in de diepvriescel worden opgeborgen voor gebruik op de lange termijn. Materiaal wordt er uitgehaald om de kwaliteit te bepalen, voor afgifte aan anderen en voor vermeerdering en het aanmaken van nieuwe monsters. Er worden onder andere zaden bewaard van tarwe, tuinbonen, tomaat, paprika, kool en sla.

De Groot is beheerder dan deze genenbank. "Het leukste aan mijn werk vind ik het organiseren. Vooral het logistieke van mijn functie spreekt me erg aan. Ik ben verantwoordelijk voor de opslag van genenmateriaal, de kwaliteitsbepaling van de zaden en de afgifte van de aanvragen. Plant Research International krijgt zesduizend aanvragen per jaar. Wij verstrekken jaarlijks 22.000 monsters. De aanvragen vari?ren enorm qua grootte. Je hebt klanten die meerdere monsters willen, maar ook die maar een enkel monster bestellen. De bestellingen bij de genenbank komen uit de hele wereld, maar de meeste komen uit West-Europa." | E.W.