Nieuws - 14 februari 2002

Werkplek: Elektronenmicroscoop bij Virologie

Werkplek: Elektronenmicroscoop bij Virologie

"Wij gebruiken hem zoals een bioloog een lichtmicroscoop gebruikt. Voor ons is het niks bijzonders meer." Dr Jan van Lent zit achter de transmissie-elektronenmicroscoop van het laboratorium voor Virologie. Met dit apparaat zijn virussen, die niet groter zijn dan dertig tot veertig nanometer, goed zichtbaar.

De elektronenmicroscoop bestaat van boven naar beneden uit een elektronenkanon, een kolom met lenzen en een cameragedeelte. Bovenin zit een gloeidraad die elektronen uitzendt. Onder hoge spanning krijgen ze een versnelling en gaan door het preparaat heen. Via een systeem van lenzen gaan ze naar beneden en worden zichtbaar in het eindscherm. Een videocamera maakt hier - nogal wazige - opnamen, die naar de computer worden gestuurd. Voor scherpe opnamen is fotografie op film de aangewezen methode. De microscoop kan tot 660.000 maal vergroten, maar voor virussen is 100.000 keer ruim voldoende.

Het apparaat is inmiddels een jaar of veertien oud. Van Lent: "Toch is het voor ons nog steeds 'de nieuwe microscoop'. Tot vier jaar geleden hadden we twee van zulke microscopen. Totaal hebben we er binnen Wageningen Universiteit nu nog maar drie. Wij gebruiken hem nog veel. Hij draait zo'n negen- tot twaalfhonderd uur per jaar. Ook studenten werken ermee. Vorige jaren gaven we nog een uitgebreide cursus elektronenmicroscopie aan studenten, maar die was moeilijk in de nieuwe onderwijsprogramma's in te passen."

De elektronenmicroscoop kost bij vervanging zo'n 225.000 euro en het maken van preparaten is duur omdat het veel werk kost. Maar Van Lent zou hem niet graag missen. | M.Hg, foto G.A.