Nieuws - 5 april 2001

Werkplek: Biotechnion

Werkplek: Biotechnion

Ing. Pieter Kroon, researchmedewerker op het Biotechnion, is bezig een opstelling voor een practicum voor het vak Proceskunde voor te bereiden. Dit practicum begint op 1 mei. Kroon: "Ik controleer of de apparaten het nog doen. De proef heeft een jaar stilgestaan. Voordeel van het opbouwen van de opstelling is dat ik gelijk m'n geheugen kan opfrissen."

Met de opstelling, die hij nu bezig is te maken, kunnen studenten kijken op welke manieren je een stof uit een proces kunt verwijderen. "Concreet betekent dit dat de studenten moeten uitzoeken hoe zij kunnen zorgen dat zoutdeeltjes uit een schoorsteen niet in het milieu belanden. Zij moeten uitzoeken welk apparaat dat het effici?ntst doet."

In de hal staan 23 opstellingen, die Kroon met drie collega's beheert. Tachtig studenten krijgen in mei vijf proeven toegewezen. Kroon is samen met zijn collega's begeleider van het practicum.

Het leuke van zijn werk vindt Kroon het omgaan met studenten. Verder worden de proeven op een grotere schaal uitgevoerd dan in het laboratorium. "De proeven zorgen ook voor meer lawaai. Dat is veel leuker. Bovendien benader je hier beter de realiteit dan in een lab, waar je met maatkolfjes werkt", zegt hij terwijl hij de machine aanzet. | E.W.