Nieuws - 15 november 2001

Werkplek: Bibliotheek De Haaff

Werkplek: Bibliotheek De Haaff

De bibliotheek De Haaff, in het gebouw van Alterra, breidt haar collectie steeds meer uit. Er zijn nu 105.000 boektitels en 2500 lopende abonnementen op tijdschriften en verder opvallend veel kaarten van Nederland: topografische kaarten, bodemkaarten, vegetatiekaarten. Dit jaar kwam tot nu toe 18.500 maal iemand binnen om iets te lenen, dat is zo'n tachtig keer per dag.

De bibliotheek is vrij toegankelijk voor iedereen: medewerkers, studenten en mensen van buiten. Op de begane grond staan 21 pc's klaar om, de catalogus, internet of elektronische tijdschriften te raadplegen. Boven zijn ook een paar werkplekken voor het ouderwetse leeswerk.

Henk G?nther, hoofd van onder andere deze bibliotheek, is tevreden over De Haaff: "Maar ja, dan hebben we net een mooie nieuwe bibliotheek en dan horen we dat we over een paar jaar naar De Born moeten. Eerst zou er per kenniseenheid een bibliotheek komen, maar die plannen zijn nu ingehaald. Op De Born worden bibliotheken bij elkaar gevoegd: die van Groene Ruimte, van Plant grotendeels, van Agrotechnologie en Voeding en het Jan Kopshuis."

De Haaff bevat de complete collecties van Alterra en steeds meer collecties van leerstoelgroepen van het departement Omgevingswetenschappen, die bij Alterra intrekken. G?nther: "De collecties bestrijken samen een breed gebied. Verhoudingsgewijs neemt het aantal uitleningen toe, ik denk omdat mensen boeken zien die ze vroeger niet zagen. Het heeft voordelen dat de boeken van bijvoorbeeld de voormalige Dorschkamp en van de sectie Bosbouw nu bij elkaar staan. Verder hoeven we tijdschriften niet meer dubbel te hebben en in plaats daarvan kunnen we andere abonnementen erbij nemen. Zo kunnen we de collectie verrijken voor hetzelfde geld." | M.Hg.