Nieuws - 2 oktober 2019

Wedstrijd voor literair talent

Droom je ervan ooit een roman te publiceren? Misschien kun je via Resource eerder debuteren dan je denkt. Resource heeft zich namelijk aangesloten bij een literaire wedstrijd voor studenten, waaraan in totaal 16 universiteits- en hogeschoolbladen meedoen.

De wedstrijd bestaat uit twee rondes. In de eerste ronde kiest elk universiteits- of hogeschoolblad een eigen winnaar, die een workshop krijgt aangeboden van literair agentschap Sebes & Bisseling, de partner van deze wedstrijd. In die workshop ga je verder aan de slag met je roman-idee en krijg je adviezen om de opzet te verbeteren.

In de tweede ronde maak je met de winnaars van de andere universiteits- en hogeschoolbladen om mee te gaan doen in de landelijke eindstrijd. De winnaar daarvan krijgt professionele ondersteuning om zijn of haar roman gepubliceerd te krijgen: een literair agent van Sebes & Bisseling helpt je bij het afmaken je roman en bij het vinden van een geschikte uitgever.

Deelnemen
Om mee te doen hoef je niet meteen een hele roman in te leveren, maar alleen de eerste twee hoofdstukken of een afgerond kort verhaal, plus een A4tje waarin je aangeeft waar het boek over gaat en waarom jouw roman een publicatie waard is. Je hebt nog wel even de tijd om er goed over na te denken en je literaire pennenvruchten te finetunen: je inzending moet uiterlijk 1 februari 2020 binnen zijn bij de Resource-redactie, via resource@wur.nl.

Alleen voor studenten
Uiterlijk 1 maart maakt een WUR-jury bekend wie de trotse winnaar is van de Resource-ronde en wie dus die workshop mag volgen bij Sebes & Bisseling én kans maakt op deelname aan de landelijke eindstrijd. De winnaar daarvan wordt vóór de zomer bekendgemaakt. Belangrijk: deze literaire wedstrijd is exclusief voor bachelor- en masterstudenten; promovendi en WUR-medewerkers zijn uitgesloten van deelname. Je inzending moet in het Nederlands zijn.

Wie weet...
Waartoe je deelname kan leiden? Misschien wel tot wat Roelof ten Napel nu meemaakt, tot voor kort student Wiskunde en Wetenschapsfilosofie in Utrecht. In 2012 deed hij mee aan de landelijke schrijfwedstrijd Write Now en won de regionale competitie. ‘In de jury bleek iemand te zitten van literair agentschap Sebes & Bisseling. Die was gecharmeerd van mijn werk en vroeg of ik meer geschreven had. Ik antwoordde van wel, maar dat ik daar nog niet helemaal tevreden over was. Dat was schijnbaar het juiste antwoord.’ Vanuit het agentschap kreeg hij steun bij het maken van zijn eerste boek, Constellaties, dat in 2014 verscheen. In 2017 publiceerde hij de roman Het leven zelf en in 2018 de poëziebundel Het woedeboek, die werd genomineerd voor onder meer de C. Buddingh’-prijs en de Grote Poëzieprijs.

Meer weten?
Heb je nog vragen over deze zoektocht naar dé nieuwe studentauteur van Nederland? Neem dan contact op met Resource-hoofdredacteur Willem Andrée, die de WUR-deelname aan deze wedstrijd coördineert.