Organisatie - 9 oktober 2009

We zijn gezakt!

Op de jongste ranglijst van universiteiten van de Times Higher Education Supplement is Wageningen Universiteit terug te vinden op plek 155. Dat is dertien plekken lager dan vorig jaar en de laagste score ooit.

Ooit is overigens betrekkelijk. De THES-ranglijst bestaat pas sinds 2004. Dat eerste jaar drong Wageningen nog niet door tot de top 200 die elk jaar wordt gepubliceerd. In 2005 kwamen 'we' met stip binnen op 108. In 2006 was zelfs een top honderd notering (97-ste) weggelegd. Maar daarna zette het verval in. Twee jaar terug viel de universiteit terug naar een 148-ste notering. Die val is te wijten aan een andere berekening die werd ge├»ntroduceerd. Vorig jaar was er een licht herstel (142-ste), en nu zijn we dus 155-ste. Wageningen doet het overigens nauwelijks slechter dan vorig jaar: anderen doen het beter.
Nederland
De Nederlandse instellingen doen het trouwens goed. Alleen Nijmegen komt niet in de top-200 voor.
49. Amsterdam (UvA)
60. Leiden
70. Utrecht
83. Delft
108. Rotterdam
116. Maastricht
120. TU Eindhoven
138. Groningen
155. Wageningen
165. Amsterdam (VU)
200. TU Twente
Buitenlanders
De THES-lijst wordt sinds jaar en dag aangevoerd door Harvard, Cambridge en Yale. De Times rangschikt de universiteiten voor een belangrijk deel op basis van reputatie bij academici, bedrijfsleven en studenten. Naast deze kwalitatieve scores worden ook meetbare gegevens gebruikt over het aantal citaties per onderzoeker, het aantal stafleden per student en de hoeveelheid buitenlandse medewerkers en studenten. Wageningen scoort vooral op gebied van internationale orientatie (97 op een schaal van 100), staf/student-verhouding (87) en citatiescore (82).
Nieuwe lijst
In het landenklassement doet Nederland het goed. Na Amerika (54) en Engeland (29) heeft ons land (samen met Canada en Japan) de meeste universiteiten in de top-200. De overheersing van de Amerikaanse instellingen is groot. De eerste zestien universiteiten op de lijst zijn Amerikaans of Engels. Als reactie hierop heeft de Europese Unie deze zomer opdracht gegeven om een nieuwe ranglijst te maken die minder de nadruk legt op wetenschap en meer op onderwijs. Onder meer Leiden en Twente werken aan die ontwikkeling mee.