Nieuws - 22 november 2018

‘We kunnen onze verschillen beter benutten’

tekst:
Tessa Louwerens

Promovendus Fokje Schaafsma heeft een van de stellingen bij haar proefschrift gewijd aan man-vrouwverschillen. Op de weg naar meer gelijkwaardigheid moeten we die vooral niet wegpoetsen, vindt ze. ‘Juist de mix in een groep is belangrijk.’

Fokje Schaafsma promoveerde op 16 november op haar onderzoek naar de rol van zee-ijs in de marine ecosystemen.

Stelling: ‘Gender equality is the acceptance that women are not, and don’t need to be, men’

‘Soms krijg ik de indruk dat mensen denken dat gendergelijkheid betekent dat mannen en vrouwen gelijk moeten zijn. Of liever: dat vrouwen hetzelfde moeten zijn als mannen of zelfs nog een beetje “mannelijker”. Daar zit voor mijn gevoel het idee achter dat bepaalde “vrouwelijke” eigenschappen, zoals emoties, kwetsbaarheid en zorgzaamheid, zwak zijn. Terwijl dergelijke vrouwelijke eigenschappen helemaal geen nadeel hoeven te zijn. Er zijn bijvoorbeeld ook studies die laten zien dat meer empathie en rekening houden met elkaar, in plaats van heel direct en competitief handelen, uiteindelijk leiden tot betere bedrijfsresultaten.

Juist de mix in een groep is belangrijk. Uiteraard is het verschil niet zo zwart-wit en natuurlijk zijn er ook mannen die heel empathisch zijn en vrouwen die erg direct zijn. Ik bedoel het ook zeker niet als een aanval op mannen, maar denk dat we onze verschillen beter kunnen waarderen en benutten.

Zelf heb ik gelukkig niet het idee dat ik op mijn werk minder serieus wordt genomen als vrouw. Hoewel ik niet snel zou zeggen dat ik last heb van menstruatiepijn heb, omdat ik het gevoel heb dat je zoiets voor jezelf moet houden. Verder hoor je wel verhalen, bijvoorbeeld van werkgevers die het onhandig vinden als vrouwen zwanger raken. Natuurlijk is dat soms onhandig, maar het hoort gewoon bij het leven.

Het is denk ik belangrijk om onderscheid te maken tussen gelijkheid en gelijkwaardigheid. We krijgen in Nederland gelijke kansen, maar ik heb het idee dat het beeld van vrouwen als “zwakker” nog steeds bestaat. Zowel bij mannen als vrouwen. Dit verandert wel geleidelijk en is al veel minder dan vroeger. Ik hoop dat we in de toekomst onze denkwijze aanpassen, maar ik denk dat daar nog meer tijd voor nodig is.’