Nieuws - 7 maart 2002

Walnoot maakt grasland aantrekkelijk voor recreant

Walnoot maakt grasland aantrekkelijk voor recreant

Onderzoekers van Alterra, ID-Lelystad en Plant Research International zien perspectief in het aanplanten van walnoten in graslanden waar vee wordt gehouden. "Zo genereer je recreatie."

Met name voor veehouders die ook een minicamping hebben, is het wellicht een goed idee om walnoten aan te planten, denken de onderzoekers. Het saaie grasland kan wel wat opgefleurd worden. Projectleider ing. Anne Oosterbaan: "Het is een minder monocultuurachtige benadering. De boeren kunnen walnoten aanplanten in de onrendabele hoeken van hun land. En hier kan je toeristen toelaten zelf de noten te plukken. De boeren kunnen hun land zo aantrekkelijker maken. Zo genereer je recreatie."

De oogst van de walnoten is ook niet onverdienstelijk en na zo'n veertig jaar kan het hout geoogst worden. Veldproeven geven aan dat de grasproductie er in ieder geval de eerste tien jaar nauwelijks onder lijdt, mits de bomen minstens tien meter van elkaar af staan.

Wat ook meegewogen kan worden, is dat het vee in vele graslanden in Nederland wel wat meer beschutting tegen wind, regen en zon kan gebruiken. De walnoot kan die functie vervullen. Oosterbaan wijst erop dat verscheidene veehouders in de Achterhoek al ervaring hebben met het aanplanten van walnoten in hun grasland. Ook in Groot-Brittanni? wordt deze vorm van agroforestry met succes toegepast.

Om te bepalen wat de optimale beheersmaatregelen zijn, gaan de onderzoekers meer veldproeven doen. Ze laten het grasland begrazen door verschillende dieren zoals runderen, schapen en paarden en ze gaan na welke maairegimes het beste zijn. Hierbij meten ze de grasgroei en de productie van walnoten en het hout. Ook willen ze gaan experimenteren met tamme kastanje en kers in combinatie met gras. | H.B.