Nieuws - 20 september 2001

Wageningse studenten in een digitale spookstad

Wageningse studenten in een digitale spookstad

Toen het internet nog jong was, hoopten mediaprofeten dat het zou uitgroeien tot een virtual reality, die een afspiegeling zou zijn van de fysieke werkelijkheid. In digitale steden zouden mensen hun homepages bouwen en vandaar uit toetreden tot virtuele gemeenschappen. Ook Wageningen Universiteit was ervan overtuigd dat het die kant zou opgaan.

Een persbericht uit 1996 (www.wau.nl/pers/96/16.htm): 'Surfers op het zogenaamde World Wide Web, een zeer populair onderdeel van het Internet, kunnen het gebouw bezoeken en door de gangen dwalen. Als zij daarbij een kamer binnengaan krijgen zij informatie over de bewoner, zijn of haar hobbies en andere informatie die de student in een persoonlijke pagina ('Homepage') heeft opgenomen.' Dat stond de universiteit voor ogen toen ze de Digitale Studentenflats (www.student.wau.nl) voorzag van subsidie.

De tijd heeft de droom van de virtual reality inmiddels ingehaald. De Digitale Studentenflats - laatste update: januari 1999 - is vervallen tot een digitale Bijlmer. De meeste links naar homepages links voeren naar een URL dat zegt: 'Sorry. The resource requested cannot be found.' De Rijnsteeg, die in de fysieke werkelijkheid toch al niet meer bestaat, staat leeg, net als de Marijkeweg. Op de Bornsesteeg staat welgeteld nog maar ??n homepage overeind: die van Dirk Janssen (www.djanssen.com). Janssen is een fervent sitebouwer die half christelijk Wageningen op het web heeft geholpen. Hij bouwde onder meer de site van de lokale ChristenUnie en die van de Vereniging voor Gereformeerde Studenten te Wageningen. Op zijn met Javascripts opgevoerde site vind je onder meer foto's van de boerderij waarop hij werkt.

Ook op Hoevestein zijn de meeste links dood. Tot de uitzonderingen behoort de pagina van Peter Smits (www.student.wau.nl/~peter) waarop hij een flashanimatie heeft geplaatst. Daarin gaat Smits dieper in op de prangende vraag: 'Which Backstreet Boy is gay?' Smits' conclusie: allemaal.

Behalve Smits' pagina is ook de homepage van Marike Molenaar (www.geocities.com/TelevisionCity/Studio/2456) nog actief. Daarop heeft ze een foto van haarzelf en haar beste vriendinnen gezet, genomen op het balkon van de sterflat. Iedereen heeft rode kleren aan. 'Cause we were having a red party', zegt ze.

Asserpark is zo goed als uitgestorven. Alleen de site van Annie's Kroeg (www.student.wau.nl/~hendrik) functioneert nog naar behoren. Daar krijg je uitgelegd hoe je een stropdas moet knopen. De site gaat zowel in op de simpele als de dubbele Windsor.

Een positieve uitzondering is de digitale Haarweg. In Gebouw 2 brandt nog steeds licht. E?n van actieve homepages is die van cyberkrijger The Noid (www.student.wau.nl/~hylke). The Noid heet in het echt Hylke van der Schaaf. Hij is naar eigen zeggen geboren in een 'shithole on the coast' en werkt in Wageningen als aio. Overdag. 's Avonds zet hij zijn computer aan, start hij CounterStrike op en verandert hij in de nietsontziende The Noid.

Al met al is de Digitale Studentenflat een grote teleurstelling. Gelukkig zijn er nog pagina's van Wageningse studenten buiten de Stad. Op Tripod.com staat bijvoorbeeld de 'Secret Hideaway' van Gijs Spoor (http://gijsspoor.tripod.com/index.html). Spoor zit bij de Wageningen Student Union, lees ik op de pagina. 'A group of strong creative kids who keep an eye on the biggest official Green University in Europe'. | W.K.