Wetenschap
Landbouw

Wagenings bedrijf Solynta nationaal icoon

Het Wageningse kennisbedrijf Solynta is gisteren in de Ridderzaal bekroond tot nationaal icoon. Een jury beoordeelde het bedrijf, dat hybride aardappelrassen uit zaad ontwikkelt, als één van de meest veelbelovende innovaties van Nederland.
Albert Sikkema

Pim Lindhout, geestelijk vader van de hybride aardappel

Solynta is één van de vier nationale iconen van het ministerie van Economische Zaken. De andere baanbrekende innovatieve projecten gaan over gekweekte stamcellen, kwantumtechnologie en Bioneedle, een nieuwe manier om mensen en dieren te vaccineren. Minister Henk Kamp maakte de iconen op donderdag 6 november bekend in de Ridderzaal, in het bijzijn van Koning Willem-Alexander.

Een jury onder leiding van Hans Wijers beoordeelde 165 inzendingen, waarvan er 11 op een shortlist kwamen. Na een presentatie en toelichting van Hein Kruyt en Pim Lindhout, mede-oprichters van Solynta, besloot de jury om het bedrijf te honoreren. Na de bekendmaking konden ze gelijk doorrijden naar Amsterdam, om hun opwachting te maken in De Wereld Draait Door.

De benoeming tot nationaal icoon is heel belangrijk om het bedrijfje (10 personeelsleden) verder te helpen, zegt Pim Lindhout. Hij is de geestelijk vader van de hybride aardappel, de aardappel uit zaad. Hij noemt het zelf ‘wetenschappelijk veredelen’. ‘Onze techniek zorgt er bijvoorbeeld voor dat we heel snel en doelgericht specifieke genen met gunstige eigenschappen kunnen toevoegen aan de aardappel, zonder genetische modificatie.’ Resource schreef in 2012 over deze techniek.

Nu Solynta nationaal icoon is, wordt staatssecretaris Sharon Dijksma 3 jaar lang ambassadeur van het bedrijf. Ze gaat bijvoorbeeld haar best doen om de Europese regelgeving aan te passen. ‘In het kwekersrecht staat nu nog beschreven dat je een knol moet aanleveren om een nieuw aardappelras erkend te krijgen’, zegt Lindhout, ‘maar ik wil over 4 of 5 jaar het zaad van een nieuw ras aanleveren. Daarvoor moet de regelgeving worden aangepast.’

Lindhout, die jarenlang bij Wageningen UR heeft gewerkt en na een korte carrière bij Monsanto voor zichzelf begon, heeft veel baat bij de samenwerking met Wageningen UR, zegt hij. ‘We zitten hier in het centrum van genetisch onderzoek aan aardappel ter wereld.’ Hij werkt samen met Plantenveredeling, Tuinbouw en Productfysiologie, Plantenfysiologie en Biometris. Het bedrijf zit op de Dreijen en heeft daar de beschikking over twee laboratoria, vier klimaatkamers en vijf kantoorruimtes. Lindhout verwacht dat de verkiezing tot nationaal icoon ook mogelijkheden vergroot om de hybride technologie in derdewereldlanden te gaan toepassen ten behoeve van de lokale boeren.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.