Nieuws - 20 december 2001

Wageningers demonstreren in Brussel

Wageningers demonstreren in Brussel

Afgelopen donderdag reisden een aantal Wageningers met spandoek af naar Brussel. Daar demonstreerden studenten uit heel Europa tegen het verhandelbaar maken van onderwijs. De Nederlandse organisatie was in handen van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) en de Wageningse Studenten Organisatie (WSO). In totaal waren er 3500 actievoerders in Brussel aanwezig, waarvan honderd Nederlanders.

Op dit moment is het nog een taak van de overheid om ervoor te zorgen dat iedereen zonder problemen goed onderwijs kan volgen. Afgelopen week begonnen de onderhandelingen in de Euro-top over het onderwijs in een nieuwe regeling. Hierbij zou het onderwijs onder de General Agreement on Trade in Services (GATS) gaan vallen. Daardoor kunnen private instellingen en bedrijven in de toekomst ook onderwijs gaan aanbieden. Als dit inderdaad mogelijk wordt, vrezen de studenten, mag de overheid waarschijnlijk niet meer zelf bepalen welke instellingen zij wel en niet bekostigt. Daardoor zal de overheid haar handen af kunnen trekken van het onderwijs.

De kwaliteit en de diversiteit van het onderwijs kunnen hiermee volledig gaan afhangen van de marktvraag, vinden de studenten. Studies die geen winst opleveren, lopen groot gevaar te verdwijnen of worden heel duur en de kosten van opleidingen zullen volledig door studenten worden opgebracht. Het onderwijs wordt dan niet alleen minder toegankelijk, maar ook minder divers en de kwaliteit ervan neemt af, zo is de gedachte.

Marijke Wijers van de WSO legt het probleem concreet uit. "Het onafhankelijke onderwijs komt in gevaar. Bedrijven steken logischerwijs alleen geld in opleidingen waar ze wat aan hebben. De informaticaopleidingen kunnen bijvoorbeeld door Microsoft worden overgenomen, maar ziekenhuizen hebben gewoon weinig geld en kunnen moeilijk een opleiding opstarten."

Het verhandelen van onderwijs zal pas op de lange termijn kunnen gebeuren. De komende vijf jaar zullen deze onderhandelingen doorgaan. LSVb-voorzitter Sofie Joosse: "In Nederland wordt hier erg weinig over gesproken. Minister Loek Hermans van onderwijs staat er namelijk niet negatief tegenover. Nederland onderhandelt ook niet persoonlijk over dit onderwerp, maar via de internationale politiek, via de Euro-top. De onderhandelingen zijn nog niet afgelopen en als het nodig is, zal ik elk jaar gaan demonstreren. Een demonstratie is niet iets waarmee je direct wat bereikt, maar je geeft in ieder geval een duidelijk signaal af." | M.Hk