Nieuws - 15 november 2007

Wageningen uit Times top honderd

Wageningen Universiteit is uit de top honderd van universiteiten gevallen die het Britse dagblad The Times elk najaar publiceert in het Higher Education Supplement. De universiteit zakte van de 97ste naar de 148ste plaats.
Van de zeven Nederlandse universiteiten die vorig jaar nog in de top honderd stonden, zijn er dit jaar nog maar vier over. Die verbeterden opmerkelijk genoeg wel allemaal hun positie. De Universiteit van Amsterdam steeg naar een 48 ste plaats (van 69), Delft staat op 63 (van 86), Leiden op 84 (van 90) en Utrecht op 89 (van 95).
Wouter Gerritsma, informatiespecialist bij de bibliotheek van Wageningen UR, is niet erg onder de indruk van de ranglijst. ‘Een heleboel universiteiten stuiteren door de lijst. Als die echt gebaseerd is op kwaliteit, kan dat helemaal niet. Zoveel verandert er domweg niet.’ De methodologie onder deze ranglijst, die sterk hangt op reputatiebeoordelingen door experts, is dit jaar op meerdere plaatsen ingrijpend veranderd. Hierdoor is vergelijking met voorgaande jaren volgens Gerritsma eigenlijk niet meer zinvol.
Wageningen UR heeft in haar strategisch plan opgenomen dat de universiteit in de Top Hundred Global Universities van Newsweek moet staan. Op die lijst stond Wageningen in de zomer van 2006 nog op nummer 61. Het blad heeft dit jaar nog geen update van de ranglijst gepubliceerd.