Nieuws - 4 oktober 2013

Wageningen iets lager op ranglijst Times Higher

tekst:
Albert Sikkema

Wageningen UR is gedaald van plek 70 naar plaats 77 op de World University Ranking 2013 van Times Higher Education. Wel blijft Wageningen 22-ste op het gebied van life sciences.

Op de algemene ranglijst haalt Wageningen dit jaar iets minder punten van vorig jaar: 57 om 63 punten. De score is opgebouwd uit meerdere posten, zoals de publicatie- en citatiescore van de onderzoekers, de student-staf-ratio, het beschikbare onderzoeksbudget vanuit de overheid en de markt, en de internationale mix van studenten en docenten. Wageningen krijgt lagere scores op het gebied van onderwijs en onderzoek dan vorig jaar.

Ook in de lijst van life science universiteiten daalt de score van Wageningen ook: 74 om 78. Maar hier is iets geks aan de hand. Times Higher geeft aan dat het geen cijfers van de derde geldstroom inkomsten van Wageningen UR heeft ontvangen. Vorig jaar kreeg Wageningen daar nog 100 punten voor, nu 0. Omdat de industry income voor 2,5 procent het cijfer bepaalt, verklaart dat een groot deel van de daling. Zonder die fout zou Wageningen iets zijn gestegen op de ranglijst van life science universiteiten.

‘Ik heb de cijfers wel aangeleverd aan Times Higher’, zegt informatiespecialist Wouter Gerritsma, ‘want in de algemene lijst worden de industrie-inkomsten wel meegerekend bij de score. Maar het is elk jaar een heel gedoe voor Times Higher om een deel van ons onderzoek toe te rekenen aan life sciences, ook al omdat we een complexe organisatie hebben met de universiteit en DLO.’

Lijstaanvoerder is het Amerikaanse Harvard, die het Massachusetts Institute of Technology (MIT) weer van de eerste plek stoot. De Nederlandse universiteiten doen het wederom goed op de ranglijst. Er staan 8 universiteiten in de top-100, vorig jaar waren dat er 7. Delft en Maastricht stijgen op de lijst, de andere universiteiten in de top-100 dalen iets.