Nieuws - 9 oktober 2015

VS: Wageningen heeft beste landbouwuniversiteit

tekst:
Albert Sikkema

Wageningen UR is de beste landbouwuniversiteit ter wereld, stelt de Global University Ranking van het Amerikaanse blad US News. Net als vorig jaar laat Wageningen twee Amerikaanse universiteiten (UC Davis en Cornell) achter zich.

Voor de tweede keer brengt US News een ranking uit waarin ook niet-Amerikaanse universiteiten worden meegenomen. Wageningen staat op plaats 109 op de algemene ranglijst (vorig jaar was dat plek 134), maar haalt in de lijst van landbouwuniversiteiten de maximale score. Op het onderzoeksthema Milieuwetenschappen staat de universiteit op plaats 8 (was vorig jaar 9) en bij de Plant and Animal Sciences is Wageningen gestegen van plaats 5 naar plek 3. Overigens zijn er geen grote wijzigingen in deze Amerikaanse ranglijst.

Gelijk met de US News ranglijst kwam ook de NTU Ranking uit van de National Taiwan University. Ook op deze lijst staat Wageningen op nummer 1 bij de landbouwuniversiteiten. Bij de plant- en dierwetenschappen staat Wageningen UR op plek 2, bij het milieuonderzoek op plaats 3 in deze Taiwan ranking. In de algemene rangschikking speelt Wageningen een bescheiden rol op plaats 148.

Volgens de kenners (ranking the rankings) zijn dit overigens niet de belangrijkste universiteitsrankings. Dat zijn die van Times Higher Education en de ARWU in Shanghai.