Nieuws - 16 december 2011

Vrouwenpromotie

De promotie van Florence Kiyimba aanstaande maandag in Wageningen wordt een vrouwelijk onderonsje. Alle vier opponenten zijn vrouwelijke wetenschappers, waarvan drie hoogleraar. Een unicum.

oeganda_chopper.jpg
De uit Oeganda afkomstige Florence Kiyimba promoveert bij Paul Richards, hoogleraar Technologie en agrarische ontwikkeling. Kiyimba analyseerde de introductie van een hakapparaat voor veevoer. Dat apparaat werd door hulporganisatie Heifer International beschikbaar gesteld aan Oegandese boerinnen om hun werklast te verminderen. Het hakapparaat bleek soms wel maar vaak ook niet een succes, omdat de hulporganisatie onvoldoende rekening hield met de sociale en economische positie van de vrouwen, betoogt Kiyimba. Ze plaatst kanttekeningen bij deze Tools for women's empowerment, zoals het proefschrift is getiteld.
Vier andere vrouwen houden haar onderzoek tegen het licht. Het gaat om de Wageningse hoogleraren Akke van der Zijpp en Anke Niehof, de Amsterdamse hoogleraar Annemarie Mol en de Nijmeegse assistent professor Anouka van Eerdewijk.
Kiyimba werkt bij de overheidsdienst voor landbouwkundig onderzoek van Oeganda, zeg maar het DLO van dit Afrikaanse land.