Nieuws - 29 mei 2008

Vriendengroep maakt toneelstuk

Een heel jaar hebben vijf vrienden geoefend op hun zelfgeschreven toneelstuk. Samen vormen ze de toneelgroep SNOK! Woensdag 18 juni is Branding voor het eerst te zien op Unitas. In de laatste weken voor de voorstelling zijn de WU-studenten nog druk aan het repeteren.

nieuws_2239.jpg
‘Het gaat over de zoon van een smid die van zijn vader de smidse moet overnemen maar liever dichter wil worden’, vertelt Joep, die de smid speelt. ‘De jongen vindt een manier om het werk in de smidse te zien als poëzie. Het stuk gaat ook over een bijzonder meisje. En natuurlijk ontmoeten de smid en het meisje elkaar.’
Een strandjutter vertelt het verhaal – een idee dat ze overhielden aan een repetitieweekend aan zee. ‘We hebben het verhaal met z’n allen geschreven’, vertelt Marlot. ‘Dat was behoorlijk veel werk. Iedereen heeft delen van het stuk verzonnen, en uiteindelijk heeft Joep dat bij elkaar gegooid.’
De repetities leverden veel discussie op. Strandjutter Ieme: ‘Soms verzon iemand wat en dan riep een ander dat het verschrikkelijk was en er echt niet in kon. En dan golden de meeste stemmen.’ De vriendengroep wil desondanks geen regisseur. ‘We zijn goede vrienden en spelen ook om ons zelf te ontwikkelen.’ Verder hebben ze vooral veel lol in wat ze doen. ‘Het stuk is niet al te zwaar en heeft echt een plot’, voegt Joep toe.
Nu stampen ze nog de laatste stukken tekst in het hoofd, in het oude schoolgebouw waar ze repeteren. Verder vinden ze het vooral spannend hoeveel toeschouwers er gaan komen. De voorstelling die ze vorig jaar maakten was uitverkocht.