Nieuws - 19 januari 2015

Volle bak bij Zondaguniversiteit

tekst:
Koen Guiking

Niet iedereen die zondag 18 januari naar de openbare bibliotheek van Wageningen gekomen was voor de Zondaguniversiteit kon er terecht. Voor zo'n veertig tot vijftig bezoekers was geen plek meer. Alle tweehonderd beschikbare plaatsen waren bezet.

De grote belangstelling voor de lezing van Huub Savelkoul, hoogleraar Celbiologie en immunologie, kwam niet als een verrassing voor de bibliotheek. 'Vorig jaar was de Zondaguniversiteit ook een groot succes. En aan de bewegingen op de sociale media vooraf zagen we dat het ook nu weer druk zou worden,' aldus Sjaak Driessen, directeur van de bibliotheek. De aankondiging van de lezing werd op Facebook veel bekeken, gedeeld en geliket.

Op 25 januari en 1 februari is er weer Zondaguniversiteit in de bblthk. Driessen denkt er niet over het aantal beschikbare plaatsen daarvoor uit te breiden. 'Het huiskamergevoel moet behouden blijven. Drie kwart van de bezoekers heeft geen banden met Wageningen UR en wil er op deze manier aan snuiven.' Dat is ook precies het doel van de Zondaguniversiteit: de universiteit en de stad met elkaar verbinden. 'En dat doen we op een hele persoonlijke manier', legt Driessen uit. 'Na de lezing van een uur blijft de hoogleraar vaak nog minstens een uur om na te praten.'

Hoogleraar Milieutoxicologie Tinka Murk geeft op 25 januari college over het gebruik van giftige stoffen in allerlei consumentenproducten. Wanneer vormt dit een risico voor mens en milieu en wat maakt dat iets wat giftig is toch veilig kan worden toegepast? Arnold Bregt, hoogleraar Geo-informatiekunde, sluit de Zondaguniversiteit af op 1 februari. Hij geeft dan een lezing over hoe ruimtelijk denken onze blik verruimt.

De bijeenkomsten zijn van 15.00 tot 16.00 uur en zijn gratis toegankelijk. Zondaguniversiteit is een initiatief van de bblthk, in samenwerking met Wageningen UR en huis-aan-huiskrant De Stad Wageningen.

Meer informatie