Nieuws - 22 januari 2010

Volkslied

Hoe scoor je een ‘democratische hit’? Vijf studenten van de Hogeschool Amsterdam gaan het proberen. (www.wijoranje.nl). Als onderdeel van hun minor ‘management van creativiteit en innovatie’. Het democratische betreft de tekst. Wie wil mag suggesties aandragen. Iets met ‘zelfs de kwartfinale, bleek niet te hale’?

Nederig
Wie denkt dat-ie aardig slim is: check this! In september gaat Arran Fernandez aan de Universiteit van Cambridge studeren. De middelbare scholier wil wiskundige worden en oplossingen vinden voor de hondsmoeilijke Riemann-hypothese. Da's knap ambitieus, voor een jochie van ... veertien. 
Nederig (2)
Eigenlijk wil Fernandez gewoon rijk worden. Wie de Riemann-hypothese oplost, krijgt een miljoen dollar van het Clay Institute. De hypothese is één van de zeven millenniumproblems in de wiskunde. Deze gaat over priemgetallen. Je weet wel, getallen die alleen deelbaar zijn door één en zichzelf. Zakcentje bijverdienen.
Goedkoop dronken
Als je 24 uur wakker blijft, is je reactievermogen even groot als bij een alcoholpromillage van 1,0, melden Amerikaanse onderzoekers in Science Translational Medicine. En bijslapen werkt maar deels. Kun je nagaan wat drank en slaaptekort samen aanrichten. Daar helpt zelfs geen saai college op de vrijdagochtend meer aan.
Het nieuwe opium
Hugo Chavez, de ietwat linkse president van Venezuela, is bezig net zo groot te worden als Karl Marx. Hij werkt in elk geval hard aan zijn oneliners. Zo kwam hij deze week met 'Playstation is vergif voor kinderen'. Gewelddadige videospellen zijn volgens hem onderdeel van de kapitalistische samenzwering, meldt nu.nl. Zou hij daar Guitarhero mee bedoelen?
Hey! Juupje
Al twee weken zijn er stakingen 's werelds grootste bierbrouwer, InBev in België. Nu dreigen de kratten Jupiler en blikken Hertog Jan op te raken bij een aantal supermarkten in Nederland. Grote paniek. Of niet? Deze week zijn er drie open feesten bij KSV in Wageningen, waar hordes mensen naartoe komen. Hun huismerk is Jupiler. Zou er al een bestuurslid aan het zweten zijn?