Nieuws - 22 november 2007

‘Vliegen is geweldig’

1559_nieuws.jpg
Turner Jeffrey Wammes belandt bij zijn vloeroefening bijna op schoot van lijnrechter Annette Janssen. Maar de student Bodem, water, atmosfeer blijft koel en steekt haar rode vlag op omdat hij buiten de lijnen staat. Het hield Wammes met zijn team niet af van de titel, zondag 18 november bij de Nationale Kampioenschappen Teamturnen in Wageningen.
Het toernooi is georganiseerd door Marcel Wubs, trainer van studententurnvereniging Split en voormalig turnkampioen. In plaats van in het gebruikelijke trainingspak loopt hij dit weekend in een keurige antracietkleurige combinatie. ‘Ik wilde de sport meer bekendheid geven in Wageningen en een toernooi hiernaar toe halen’, vertelt Wubs. ‘En toen kregen we deze prachtwedstrijd.’ Daarvoor moesten in de vloer van de sporthal afgelopen week nog wel enkele grondputten worden gezet om de toestellen beter te kunnen verankeren.
Wubs trainde vroeger zelf twintig uur per week. Zijn favoriete onderdelen waren brug en rekstok. ‘Een vluchtelement is zo’n geweldige ervaring. Er is lef voor nodig, maar ik wilde graag vliegen.’ Nu is Wubs trainer van beroep. Bij Split traint hij op maandagavond. ‘Ik probeer studenten vooral plezier in de sport te geven. Ook als je nog nooit geturnd hebt kun je het leren.’ Nu er acht jongens meeturnen wordt het wel tijd voor meer herentoestellen volgens Wubs. Volgend jaar komt er in ieder geval een pegases, een nieuw, stabiel toestel dat het paard vervangt.
De bevlogen trainer gaf ook Emmy van Montfoort weer plezier in de sport. De oud-Nederlands kampioen ritmische gymnastiek stopte bijna vijf jaar geleden met topsport. ‘Ik ben door hem weer oefeningen gaan maken’, vertelt Van Montfoort. Na haar bachelor Bedrijfs- en consumentenwetenschappen studeert ze nu in Utrecht, maar ze is in Wageningen blijven trainen. Voor de gelegenheid ging ze vier keer in een pauze met een zelfgemaakte oefening dansend met hoepel of linten de vloer op.
Alle turners die in september voor Nederland op de wereldkampioenschappen uitkwamen, waren er in Wageningen bij. Alleen hield Youri van Gelder dit keer zijn spijkerbroek aan. Een irritatie aan zijn elleboog hield hem aan de kant.
De dikke armen en het six pack van Wammes, goed te zien tijdens de oefening op de brug, waren echter niet minder imposant. De rekstokoefeningen van de enige turner met Olympsiche nominatie, Epke Zonderland, was ook goed voor een luidkeels ‘ooh’. Helaas eindigde zijn tweede vlucht alleen op de vloer in plaats van in een reuzendraai.
Terwijl op de volgepakte tribune de temperatuur aardig opliep, bleef het beneden in de zaal koel en rustig. Teamgenoten moedigden elkaar aan. Met ‘netjes, draaien, kom op doorzwaaien, goed, ja hoor, nu afmaken, blijf staan’ werd Carlo van Minde door zijn oefening heen gepraat. Wubs: ‘Je ziet, turnen is een teamsport. Iedereen leeft mee. Ook op trainingen helpt iedereen elkaar. Ze zorgen ook voor elkaars veiligheid. Dat is pas teambuilding.’
De nabijheid van de toppers was voor lijnrechter Janssen zeker niet de enige reden om mee te helpen bij het toernooi. ‘Ik wilde ook graag eens iemand live een tsukahara zien springen.’ In spijkerbroek met blauwe bergschoenen zat ze op een klapstoeltje op een hoek van de rode vloer, een flesje cola binnen handbereik. Achter de jurytafel deden twee clubgenoten de tijdwaarneming, in gezelschap van René Koster van de ict-afdeling Informatie Systemen.
Koster is regelmatig jurylid op nationale en internationale wedstrijden, en staat tweede op de ranglijst van Nederlandse juryleden. ‘Ik ben trainer in Alphen aan de Rijn, en zie soms Anthony van Assche trainen. En leuk vandaag was dat ik een element in zijn oefening zag, dat ik nog niet eerder had gezien.’