Nieuws - 26 september 2012

Vijf vragen over WageningenUR.nl

WageningenUR.nl is gelanceerd en gaat vrijwel alle andere sites van Wageningen UR vervangen. Gisteren ging de website live, maar voorganger WUR.nl blijft de komende weken ook online. Vijf vragen over de nieuwe site.

WageningenUR_nl.jpg

Hoe ziet de site eruit?
Compleet anders dan de vorige. Het nieuwe WageningenUR.nl bestaat uit gekleurde blokken en grote koppen. Er staat aanzienlijk minder tekst op de homepage  en informatie is voortaan ingedeeld op onderwerp in plaats van organisatie. Bij een nieuwsartikel van bijvoorbeeld Alterra komt dus onmiddellijk gerelateerde informatie van de universiteit te staan en andersom. Ook zijn locaties aan projecten toegevoegd. Via een map-applicatie scrol je nu door een digitale kaart met duizenden projecten waarbij Wageningen UR betrokken is.
Waarom moest wur.nl plaatsmaken voor WageningenUR.nl?
Dat heeft alles te maken met de god van het internet: Google. Die gebruikt de URL-naam in de ranking van zoekresultaten. Uiteindelijk zal WageningenUR.nl daarom hoger scoren dan WUR.nl. Om dezelfde reden verdwijnen ook de subdomeinen. Het Landbouw Economisch Instituut (LEI) verhuist bijvoorbeeld van lei.wur.nl naar wageningenur.nl/lei. Het vorige adres werd apart geïndexeerd, waardoor het LEI binnen Google niet profiteerde van de rest van Wageningen UR. Nu wel. Dat werkt echter pas na een tijdje omdat de nieuwe site als het ware nog ontdekt moet worden door zoekmachines.
Wat gebeurt er met de oude site en de oude mailadressen?
De komende weken blijft de oude site gewoon in de lucht, daarna worden gebruikers automatisch doorgelinkt. Dat is een groot verschil met de vorige wijziging (van WAU.nl naar wag-ur.nl naar WUR.nl). Toen, nog maar zes jaar geleden, konden duizenden bezoekers de site ineens niet meer vinden. Ook de oude webadressen blijven dit keer gewoon bruikbaar.
Wat vinden afdelingen van de nieuwe site?
In de wandelgangen klinken veel positieve reacties, maar er is ook kritiek hoorbaar. Leerstoelgroepen zien dat veel informatie nog niet is overgeplaatst en persoonlijke teksten over medewerkers zijn verdwenen. Wetenschappelijke publicatielijsten worden ineens gesorteerd op datum in plaats van relevantie, waardoor key publications van leerstoelgroepen onvindbaar zijn geworden. Volgens de sitemakers zijn de meeste ongemakken te wijten aan technische problemen rondom de lancering. De komende tijd zal er volgens hen nog een hoop verbeteren.
Wat kost WageningenUR.nl?
De naam zal maximaal twintig euro gekost hebben. Grote bedragen zitten in de software voor de nieuwe database (300.000 euro) en het design (300.000 euro). Alles bij elkaar kost de nieuwe site meer dan een miljoen.