Nieuws - 1 januari 1970

‘Vieze’ varkens worden minder snel vet

Varkensboeren kunnen tot dertig procent meer verdienen als zij varkens fokken die vrij zijn van ziektekiemen. Dat concludeert het praktijkonderzoek veehouderij. Varkenshouders verdienen meer aan de schone varkens omdat de dieren minder medicijnen nodig hebben en sneller groeien.

Het proefbedrijf Varkens van De Waiboerhoeve in Lelystad is twee jaar geleden begonnen met een proef met varkens die gegarandeerd vrij zijn van negen ziekteverwekkers waaronder de veroorzaker van Abortus blauw en Mycoplasma, ziektes die voor veel schade zorgen. Het praktijkonderzoek zal de eerste resultaten begin april voor het eerst presenteren aan boeren en andere belanghebbenden.
Bedrijfsleider Gert van Beek is trots op zijn resultaten. ,,Onze dieren zien er beter uit, ze groeien beter, en doordat ze minder vaak ziek zijn heb je ook minder vervelende klusjes zoals inenten. Je verdient er meer aan en het is ook nog eens prettiger werken.’’ De schone varkens groeiden gemiddeld met bijna 900 gram per dag, tegen 750 gram voor gangbare ‘vieze’, varkens.
Van Beek en zijn medewerkers hebben zich de afgelopen jaren moeten houden aan strenge hygiënevoorschriften om te voorkomen dat hun dieren alsnog besmet raakten met ziekten. Mensen die in de stal komen mogen 48 uur geen contact gehad hebben met andere varkens, en er zijn geen nieuwe varkens aangevoerd.
De methode is volgens Van Beek ondanks de strenge regels wel geschikt voor de praktijk. Voorwaarde is wel dat de varkenshouder zorgt voor de fok van zijn eigen dieren. Veel varkenshouders krijgen hun biggen nu nog van gespecialiseerde fokbedrijven.
Veel Nederlandse varkenshouders staan volgens Van Beek nog huiverig tegenover de nieuwe manier om varkens te houden omdat ze bang zijn dat ze in het varkensdichte Nederland snel een besmetting oplopen waardoor alle moeite voor niets was. In Denemarken fokt zo’n dertig procent van de varkenshouders schone varkens. ,,De Nederlandse varkenshouders zijn conservatief, ook omdat eerdere proeven zijn mislukt. Wij weten nu wat er toen is misgegaan en laten al bijna drie jaar zien dat het ook in Nederland kan.’’
De praktijkonderzoekers vinden dat consumenten ook baat hebben bij de schone varkens. ,,Als je geen antibiotica hoeft te gebruiken, weet je in ieder geval zeker dat je geen residuen in het vlees hebt.’’ |
K.V.