Nieuws - 14 juni 2007

Viespeuken

Uw werkplek is viezer dan u denkt. Op een toetsenbord zitten meer bacteriën dan op een wc-bril. De airco blaast miljoenen bacteriën in uw gezicht en koffieapparaten zijn een paradijs voor schimmels. Dat schreef NRC Handelsblad vorige week in een artikel over kantoorhygiëne.

204_opinie_0.jpg
Er blijken zelfs bedrijven te bestaan die de kantoren bemonsteren en adviseren over de bestrijding van micro-organismen op de werkplek. Hun advies: bezuinig niet op de schoonmaakster, en leeg koffiekoppen niet in de plantenbak. Schimmels vinden de combinatie van koffie en potgrond onweerstaanbaar.
NRC vroeg ook de Wageningse levensmiddelenmicrobioloog Rijkelt Beumer, bekend van zijn onderzoek naar bacteriën in vaatdoekjes en op geld, om commentaar. Wie van griezelverhalen houdt is bij Beumer aan het verkeerde adres. Ja, het wemelt van de bacteriën en de schimmels, legt hij uit. Maar dat is niets om je druk over te maken. Iedere huid zit er vol mee, en ze stuiven constant uit je eigen broekspijp, jaszak en decolleté, legt hij uit. ‘Bijna altijd zijn het goedaardige beestjes.’ Juist op de meest vieze plekken zitten volgens Beumer de meest vriendelijke bacteriën.
Wel aan te raden is volgens Beumer elementaire toilethygiëne. Dertig procent van de mensen schijnt de handen niet te wassen na het toiletbezoek. Vooral mannen zijn viespeuken. Volgens onderzoek liegen ze zelfs over verzuimd handenwassen. Ongewassen handen geven norovirussen een kans. Als je met zo’n virus besmet bent poep je ze in grote aantallen uit. Een ongewassen hand laat een spoor van virussen na op deurklinken. Dat hoeft niet, volgens Beumer. ‘Met koud water wassen is al genoeg.’
Desondanks ziet Beumer maar weinig in bedrijven die zeggen dat ze de productiviteit van kantoorbewoners verbeteren door het kantoorklimaat te verbeteren. ‘Als de productiviteit tegenvalt, ligt dat meestal aan een ander klimaat.’