Nieuws - 24 oktober 2012

VHL middenmoter in Keuzegids

De kwaliteit van VHL blijft onderaan de middelmaat schommelen. Dit stelt de afgelopen dinsdag verschenen keuzegids HBO 2013.

keuzegids.jpg
VHL scoort 58 punten en eindigt daarmee in de middenmoot van de middelgrote instellingen. Een oordeel dat de laatste jaren nauwelijks verandert (2011: 59 punten). De gemiddelde waardering voor de middelgrote hbo-instellingen ligt op 63,5 punten. VHL zit daar ruim 5 punten onder, maar laat nog wel zes andere hogescholen achter zich. 'Groene' hogeschool HAS uit Den Bosch krikte haar cijfer de laatste twee jaar wel op en zit inmiddels op 70 punten. VHL-opleidingen moeten dan ook vaak hun HAS-equivalent voor laten gaan. Maar VHL bezit ook uitblinkers, zoals Food & Innovation Management in Wageningen (76 punten) en Bedrijfskunde & Agribusiness Wageningen en Velp (72 punten).
De keuzegids beoordeelt instellingen op grond van de uitkomsten van de Nationale Studenten EnquĂȘte (NSE), gegevens van accreditatieorganisatie NVAO en objectieve getallen, zoals slagingspercentages. Gemiddeld scoren kleine hogescholen het best. Het lukt maar weinig middelgrote en zeker grote instellingen om over de hele linie hoog te scoren.In de onlangs gepresenteerde Elsevier-ranglijst daalde het studentenoordeel over VHL dramatisch ten opzichte van voorgaande jaren. De hogeschool eindigde op plaats 25 van de 26. Opmerkelijk genoeg is dit oordeel gebaseerd op de NSE-data die ook de Keuzegids gebruikt. Het geeft aan dat elke methodologie een iets andere lijst oplevert.