Nieuws - 19 juni 2008

VHL klimaatneutraal in zonnebootrace

Om zich te onderscheiden van de overige 47 deelnemers aan de Frisian Solar Challenge, doet het studententeam van Van Hall Larenstein klimaatneutraal mee aan de zonnebootrace. Als enige heeft de Leeuwarder groene hogeschool ook de bouw en de organisatie CO2-neutraal uitgevoerd. En om dagsucces te vieren is er klimaatvriendelijk bier.

nieuws_2325.jpg
Bij de zesdaagse race langs de Elf steden van Friesland, die begint op 23 juni, zal De Griene Sinnefretter het net als de andere deelnemers moeten hebben van de zon. ‘Wij zijn bijna de enige hogeschool zonder technische achtergrond, dus het halen van de finish beschouwen we al als een overwinning’, vertelt teamcaptain Theike Roelofs. ‘Maar van duurzame energie hebben we wel verstand, vandaar dat we de race klimaatneutraal willen voltooien.’
Zo werd geregeld dat het volgteam van zeven man met een Saab Biofuel en een Ford Flexifuel van kluunplaats naar kluunplaats kan om de bemanning te assisteren. De auto’s rijden op bio-ethanol en vervoeren ook de kampeerspullen en het proviand, waaronder tien kratten klimaatneutraal bier van Gulpener. ‘Het kostte wat moeite om de kratten los te praten, maar toen we de naam Wubbo Ockels lieten vallen, die de race heeft bedacht, zag Gulpener al snel de publicitaire voordelen’, aldus Roelofs.
Verder is de zonneboot gebouwd met groene stroom en is van alle componenten van de zonneboot de maakenergie berekend. Roelofs: ‘Dat kopen we af met klimaatcertificaten, waarvoor we via het netwerk van de hogeschool al wat sponsors hebben gecharterd.’ De nieuwe, klimaatneutrale dimensie van de race oogst volgens Roelofs waardering bij de andere universiteiten en hogescholen. ‘Die hebben zich vooral toegelegd op technische oplossingen, terwijl wij een boot in elkaar hebben geknutseld met wat er voor handen was.’
VHL-directeur Ellen Marks heeft dinsdag 17 juni de Griene Sinnefretter plechtig gedoopt en een behouden groene vaart toegewenst. VHL heeft de zonneboot gekocht als pilot voor toekomstige studentendeelnames aan de Solar Challenge. Na de race krijgt hij een ereplekje in de milieuhal van Leeuwarden.