Nieuws - 14 september 2006

Verzekering voor boeren die risico’s nemen

In de akkerbouw is het wisselende inkomen een probleem. Boeren kunnen dit oplossen door risico’s te mijden of een verzekering af te sluiten, maar dat kost geld. De vierduizendste promovendus van Wageningen Universiteit, Oxana Kobzar, maakte een model dat helpt bij de afweging tussen zekerheid en inkomensverlies.

Verzekeringen in de landbouw bestaan in Nederland al, maar dan gaat het om calamiteiten zoals brand of hevige regen. Er zijn echter ook verzekeringen mogelijk tegen alledaagse risico’s zoals een lage opbrengst of een lage prijs van het product. Komt de oogst of de prijs onder een bepaalde norm, dan wordt er uitgekeerd. In de Verenigde Staten en Canada worden dergelijke verzekeringen al gebruikt. De Rabobank en verzekeraar Interpolis financierden het onderzoek van Kobzar naar de levensvatbaarheid van een dergelijke verzekering in Nederland.
Kobzar onderscheidt in haar onderzoek verschillende soorten ondernemers. Boeren die geneigd zijn risico’s te mijden doen er volgens haar goed aan om verschillende gewassen in het bouwplan op te nemen. Verzekeren is voor hen geen goede optie. Voor boeren die wat meer risico willen nemen is verzekeren juist wel verstandig. Zij kunnen een risicovol gewas telen, zoals aardappelen, dat ook meer kan opbrengen. Om de ergste risico’s af te dekken kunnen ze daarbij een verzekering afsluiten. / Joris Tielens

Oxana Kobzar promoveerde op woensdag 6 september bij prof. Ruud Huirne, hoogleraar Bedrijfseconomie