Nieuws - 18 januari 2007

Verzadigende vetbolletjes

‘Ze claimen dat het helpt om minder te eten. Dan beweer je nogal wat’

72_opinie_0.jpg
Kees de Graaf blijft erbij: de werking van Fabuless, waarvan DSM en Campina claimen dat het hongergevoel onderdrukt, is niet bewezen. Campina stopt Fabuless in het zuiveldrankje Optimel Control dat sinds november in de supermarkten staat.
Het goedje zou moeten werken omdat het gecoate vetbolletjes bevat die heelhuids door de maag komen. In de dunne darm zorgen die bolletjes volgens de producent voor een verzadigd gevoel. De Graaf stelde echter al in november, evenals het Voedingscentrum, dat daar geen bewijs voor is.
In het blad VMT, een vakblad voor voedingstechnologen, reageert De Graaf deze week samen met Henk van den Berg van het Voedingscentrum op uitspraken van Campina en DSM. Die stelden dat de wetenschappers niet op de hoogte waren van al het onderzoek dat hun claim onderbouwt.
De Graaf heeft alle studies van DSM en Campina gelezen, en laat in een ingezonden brief weten nog steeds niet overtuigd te zijn. ‘Ook na kennis genomen te hebben van genoemde, niet gepubliceerde data, blijven wij vragen houden over het mechanisme en de effectiviteit van dit ingrediënt. Wij handhaven dan ook ons commentaar.’
De Graaf vond de kritiek van DSM en Campina ‘flauw’, zegt hij desgevraagd in een toelichting. ‘Net alsof wij ons huiswerk niet doen. Wij hebben gereageerd omdat volgens mij de kwaliteit van ons vakgebied in het geding is. Ze claimen dat het helpt om minder te eten. Dan beweer je nogal wat. Je moet zorgen dat zulke claims goed onderbouwd zijn, anders zet je de consument op het verkeerde been, en verliest die het geloof in de voedingswetenschap.’ / Korné Versluis