Nieuws - 27 september 2007

Verwachte zeehondensterfte blijft uit

Zeehondenexperts vreesden deze zomer voor de terugkeer van het dodelijke zeehondenvirus phocine distemper virus (PDV) naar de populatie in de Waddenzee. De dode zeehonden die in Zweden en Denemarken werden gevonden, zijn echter bezweken aan een andere ziekte. De verspreiding daarvan blijft tot nu toe uit.
De schrik sloeg zeehondenliefhebbers in juni om het hart. De vrees dat PDV deze zomer opnieuw zou toeslaan, ontstond toen in Denemarken en Zweden honderden zeehonden werden aangetroffen met dezelfde symptomen als bij het gevreesde virus, dat in 1998 en 2002 een massale sterfte veroorzaakte onder de populatie in de Waddenzee. De kans op overdracht van het PDV naar Nederland was erg groot.
Nu, een paar maanden later, zwemmen de zeehonden echter springlevend door de Waddenzee. ‘We hebben geen buitensporige sterfte gevonden’, vertelt Sophie Brasseur, zeehondenonderzoekster bij Wageningen Imares. ‘De zeehonden in Denemarken en Zweden zijn niet met PDV geïnfecteerd, zoals gedacht, maar met een ander virus. Welk is nog onduidelijk. Ook dit virus tast de longen aan waardoor de zeehonden blijven drijven. Hierdoor vermoedden de Denen en Zweden dat het om dezelfde ziekte ging.’ Bovendien waren de dode zeehonden op het eilandje Anholt gevonden, de plek waar PDV voor het eerst toesloeg in zowel 1998 als in 2002. Toen bezweken in korte tijd duizenden zeehonden.
Brasseur kan niet verklaren waarom het nieuwe virus de Nederlandse populatie niet heeft geïnfecteerd. ‘In 1998 trok het virus vanuit Denemarken noordwaarts en bereikte het uiteindelijk de Nederlandse Waddenzee, in 2002 verspreidde het virus zich direct naar Vlieland. Wie de virussen overbrengt en hoe, is de hamvraag.’