Nieuws - 14 november 2002

Vertrouwen goedkoper dan controleren

Vertrouwen goedkoper dan controleren

Het economisch tij zit tegen. Dat noopt partners in de agrarische sector meer samen te werken. Onderling vertrouwen - ook omschreven als sociaal kapitaal - kan de kosten drukken.

Onder sociaal kapitaal wordt het voordeel verstaan dat een persoon of organisatie kan hebben van vertrouwen op de sympathie van anderen. Zo definieert althans ir Sandra van der Kroon van het Landbouw Economisch Instituut het begrip, maar de meningen verschillen erover in de sociale wetenschappen. Van der Kroon beschreef het begrip in samenwerking met de universiteit van Minnesota in de VS.

Voor bedrijven kan studie naar sociaal kapitaal interessant zijn omdat onderling vertrouwen de transactiekosten kan verlagen. Van der Kroon haalt een voorbeeld aan waarin varkenshouders in Brabant samen een milieukeurmerk opzetten. Om een redelijke afzet te produceren, moesten veel boeren samenwerken. Vertrouwen dat iedereen zich aan de regels houdt is dan goedkoper dan controleren of dat zo is. Het LEI bekijkt nog of het in de toekomst meer onderzoek rondom het thema kan doen. | J.T.