Nieuws - 7 april 2011

Verschorren

De Daily Mail meldde vorige week dat Mahatma Gandhi een biseksuele relatie zou hebben gehad met een Duitse bodybuilder.

5-Joop-vuist-9396.jpg
In zijn column in de Volkskrant wijst Bert Wagendorp erop dat het onverteerbare verborgen zit in de combinatie van woorden. Hoe anders zou het effect van dit bericht zijn als was gesproken van een Duitse dichter of een Napolitaanse bodybuilder? Het gaat in veel gevallen inderdaad om de keuze van woorden.
In de politiek worden woorden om die reden op een goudschaaltje gewogen. Zo kan het gebeuren dat men wekenlang debatteert over de vraag of een nieuwe missie naar Afghanistan een militair karakter heeft of louter het opleiden van politiemensen beoogt. De houdbaarheid van een minister kan afhangen van één enkele uitspraak.
Met België bestaat de afspraak dat het Nederlandse deel van de Westerschelde voor grote zeeschepen bevaarbaar moet blijven. Daartoe moet de vaargeul worden uitgediept, wat gepaard gaat met het verlies van schorren. Om de natuurschade te compenseren werd besloten de Hedwigepolder te ontpolderen. Ontpolderen, dijken doorsteken! In Zeeland, waar de herinnering aan 'de ramp' nog lang niet is vervlogen. Het kan ook anders. Over de natuurontwikkeling in de Prunjepolder op Schouwen, waar een grote oppervlakte boerenland wordt omgezet in zilte natuur, zijn veel mensen enthousiast. Het succes kwam snel: alom hoor je nu het gekrijs van zeevogels, en bijzondere zoutplanten als zeegerst keerden terug. Het woord ontpolderen is hier niet gebruikt. Misschien kunnen we de Hedwigepolder verschorren?