Nieuws - 10 december 2015

'veritas existentiae' staat bij Orion

tekst:
Roelof Kleis

Voor Orion staat sinds vanmiddag het kunstwerk 'veritas existentiae' van de kunstenaar Herman de Vries. Het werk komt de van de Biënnale in Venetië.

Het kunstwerk is een steen uit een groeve in de buurt van het Zuidduitse Eschenau. De Vries bracht in vergulde letters de tekst 'veritaas existentiae' (de waarheid van het bestaan) op de steen aan. De tekst verwijst naar een sleutelbegrip uit het werk van de Franse filosoof Pierre Gassendi: de waarheid van het bestaan ligt verborgen in de dingen zelf: het is wat het is.

Het kunstwerk werd onthuld door bestuursvoorzitter Louise Fresco en haar collega-bestuurder Tijs Beukink. Herman de Vries was zelf niet aanwezig. De hoogbejaarde kunstenaar liet zich vertegenwoordigen door diens zoon, die de onthulling filmde voor een documentaire waar hij aan werkt.

'veritas existentiae' stond maanden voor de ingang van het Rietveld Plantsoen op de Biënnale in Venetië. Volgens curator Cees de Boer hebben minstens 350.000 bezoekers van het Nederlandse plantsoen het beeld van De Vries daar gezien. Herman de Vries vertegenwoordigde ons land op de Biënnale. Het beeld is omgeven door twee ginkgo biloba's, een mannelijke en een vrouwelijke boom.

Herman de Vries heeft Wageningse roots. Hij werkte van 1952-56 bij de Plantenziektekundige Dienst en van 1961-68 bij het Itbon (Instituut voor Toegepast Biologisch Onderzoek in de Natuur), een voorloper van Alterra. Sinds 1970 is hij als fulltime kunstenaar gevestigd in Eschenau in Zuid-Duitsland. Veritas existentae is een werk uit de reeks ‘sporen’. De Vries gebruikt hiervoor stenen of rotsen, waar hij existentiele teksten op aanbrengt.