Nieuws - 29 maart 2007

Verdwenen haring

Wat gaat er mis met de harinkjes in de Noordzee? Het ene moment krioelt de zee van de haringbaby’s, maar een paar maanden later is daar telkens niets van over.

140_opinie_0.jpg
De populaire hypothese onder vissers is dat de haringen hun eigen jongen opeten. Zeebioloog Frans van der Beek van Imares zei woensdag in Trouw dat hij niet geloofd in die verklaring. De visstand is niet zo groot dat het waarschijnlijk is dat grote scholen volwassen haring alle jonge visjes opeten. Bovendien is de geheimzinnige sterfte onder jonge haring ook te zien in andere gebieden. Alleen bij Noorwegen lijken de harinkjes te ontsnappen. Maar waar gaan de dieren dan dood aan? ‘Het is veel makkelijker om te zeggen wat de oorzaak níet is dan wat wél’, verzucht Van Beek in Trouw.
Voor de Nederlandse haringvissers is de mysterieuze sterfte wrang. Ze hebben veel geïnvesteerd in duurzame vangst, en hebben sinds vorige jaar het duurzaamheidspredicaat van het Marine Stewardship Council. Om dat te behouden ontkomen ze waarschijnlijk niet aan nieuwe vangstbeperkingen.
Woordvoerder van de haringvissers Gerard van Balsfoort zegt in het artikel dat hij het predicaat niet kwijt wil. ‘Wij zijn destijds als eerste visserij in West-Europa met MSC gestart. Uit pr-overwegingen, maar ook omdat duurzaamheid leeft in West-Europa. Als de klanten in Engeland, Duitsland en Denemarken erom vragen, kun je er eigenlijk niet onderuit.’