Nieuws - 24 mei 2016

Veel inzamelacties tijdens Nacht van de Fooi

tekst:
Milou van der Horst

Een groot deel van de Wageningse horeca doet ook dit jaar mee tijdens de nacht van de fooi. De derde editie van deze nacht vindt plaats op 28 mei. Studentenverenigingen doen deze keer ook een duit in het zakje.

Tessa Kuyvenhoven. Foto: Milou van der Horst

Nacht van de Fooi is een jaarlijks terugkerend studenteninitiatief waarbij zoveel mogelijk horecagelegenheden in 14 deelnemende steden hun fooi afstaan. Met de opbrengst hiervan worden zes kleinschalige ontwikkelingsprojecten gefinancierd. De landelijke opbrengst wordt verdubbeld door Stichting Wilde Ganzen. ‘Door het succes van vorig jaar zijn er nu zes kleinschalige ontwikkelingsprojecten uitgekozen in plaats van vijf,’ vertelt Tessa Kuyvenhoven, bestuurslid Nacht van de Fooi Wageningen en tweedejaars bedrijfs- en consumentenwetenschappen.

Vorig jaar werd in Wageningen 4800 euro opgehaald. ‘We willen het groter aanpakken dan vorig jaar,’ zegt Tessa. Naast de 40 horecagelegenheden die op 28 mei hun fooien afstaan, worden dit jaar ook de studentenverenigingen betrokken. ‘KSV biedt na een groot huisfeest een brunch aan. Ceres heeft de 28e een gala en zullen voor ons de restaurants noemen die meedoen, zodat de leden van tevoren uit eten kunnen gaan bij de deelnemende horecagelegenheden.’ Daarnaast zijn er een optredens van paaldansvereniging Allegra en allerlei bandjes. ‘Zo is er voor iedereen iets interessants,’ aldus Tessa. Er komen ook workshops zoals Urban yoga, Loesjes schrijven en een bierproeverij. In de meeste gevallen wordt de helft van de opbrengst voor de workshops afgestaan aan Nacht van de Fooi.  ’s Avonds ook nog een comedy night in de bibliotheek.

‘Het bijzondere van Nacht van de Fooi is dat je alleen al op door al op een terrasje te zitten veel kan betekenen. Door de kleinschaligheid van de projecten, zie je direct waar het geld naartoe gaat.’ Bijvoorbeeld  naar Stichting Ray of Light, die in ontwikkelingslanden gevaarlijke kerosinelampen vervangt door verlichting op zonne-energie. ‘Je kan mensen een beter leven geven door een avondje te stappen in Wageningen, dus dat is een win-win situatie.’  

Meer informatie

www.facebook.com/nachtvandefooiwageningen
www.nvdf.nl