Wetenschap
Economie

Van Meijl zoekt nieuw analysekader voor de biobased economy

Voor de transitie naar de biobased economy hebben landen een integraal analysekader nodig waarin duurzame economische groei wordt onderscheiden van vervuilende economische groei. Wagenings econoom Hans van Meijl werkt aan zo’n model, vertelde hij in zijn inaugurele rede.
Albert Sikkema

©Wageningen Economic Research

Van Meijl, werkzaam bij Wageningen Economic Research, hield op 4 juli zijn inaugurele rede als buitengewoon hoogleraar ‘Macro-economic assessment of the circular and bio-economy’ in Wageningen.

Hoe komen we tot een economisch beleid dat rekening houdt met duurzaamheidsdoelen? Daarvoor moeten gegevens over het klimaat en de beschikbaarheid van energie, land en water deel uitmaken van de economische modellen, stelt Van Meijl in zijn rede. Ook moet het uitmaken of producten op de afvalhoop komen of worden hergebruikt. In feite wil Van Meijl hiermee een nieuwe definitie van economische groei ontwikkelen, met onderscheid tussen duurzame groei en groei die gebaseerd is op eindige grondstoffen en vervuilende energiebronnen.

Gespannen voet

Daarbij is een integraal analysekader hard nodig, vindt Van Meijl, omdat er allerlei trade-offs zijn tussen doelstellingen. De wereldvoedselvoorziening en het klimaatbeleid staan bijvoorbeeld op gespannen voet met elkaar. Stringente klimaatwetgeving om de opwarming van de aarde te matigen, heeft in 2050 een grote nadelige invloed op de wereldvoedselvoorziening. Dat nadeel is groter dan de klimaatverandering zelf, citeert hij ander onderzoek. Dit betekent niet dat we dat klimaatbeleid dan maar moeten laten, vult Van Meijl aan, maar wel dat aanvullend beleid nodig is om de voedselvoorziening veilig te stellen.

Herkauwers

Zo raakt wetgeving om de opwarming van de aarde te beperken vooral de vleesproductie van herkauwers in de wereld, stelt de econoom. Dat tast de voedselvoorziening in veel landen direct aan. Ter compensatie moet de productiviteit van de voedselgewassen verder toenemen, zodat de wereldbevolking kan kiezen voor een gezond dieet met minder vlees, stelt Van Meijl.

Coherent

Van Meijl werkt aan een integraal analysekader om de juiste afwegingen te maken in de transitie naar de bio-economie. Dat analysekader, Magnet, is opgezet in een Europees samenwerkingsproject, maar moet nog verder worden aangekleed. De econoom rekent op samenwerking met de andere Wageningse kenniseenheden om in dit analysekader relevante gegevens te integreren op het gebied van plant en dier, voedsel en biobased economy, en natuur en milieu. Een coherent analysekader van Wageningen Research en het Planbureau voor de Leefomgeving kan een bepalend instrument worden om de transitie naar een duurzame samenleving door te voeren, denkt Van Meijl.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.