Wetenschap
Onderzoek

Van der Oost in de prijzen bij Zwaartekrachtsubsidies

Zes universitaire groepen kregen op 8 mei een Zwaartekracht-premie van 18,8 miljoen euro van minister Bussemaker voor fundamenteel onderzoek. In een van de projecten gaan vijf universitaire groepen, waaronder de Wageningse microbioloog John van der Oost, een kunstmatige biologische cel bouwen.
Albert Sikkema,Hoger Onderwijs Persbureau

<John van der Oost, foto: Guy Ackermans>

Samen met Delftse, Amsterdamse, Groningse en Utrechtse onderzoekers krijgt Van der Oost een Zwaartekracht-subsidie voor het project Building a Synthetic Cell. ‘We hebben al uitgebreide kennis van de moleculaire bouwstenen die de basis vormen van het leven, maar we begrijpen nog niet hoe deze bouwstenen samenwerken om leven mogelijk te maken. Daarom gaan we onze kennis in scheikunde, natuurkunde en biologie samenbrengen en een synthetische cel bouwen’, stellen de initiatiefnemers in een toelichting.

Fundamenteel

Minister Bussemaker wil met deze Zwaartekracht-subsidies vrij en fundamenteel onderzoek stimuleren. Zes groepen krijgen een subsidie van 18,8 miljoen euro. De ene onderzoeksgroep bouwt een kwantumcomputer, de andere buigt zich over de genezing van beschadigde weefsels en organen, de derde wil een kunstmatige biologische cel bouwen en de vierde wil mini-organen op chips kweken om beter onderzoek te kunnen doen naar ziektes. Verder is er geld voor historisch onderzoek naar innovatieprocessen en gaat een groep sociale wetenschappers onderzoeken waarom sommige samenwerkingsverbanden uit elkaar vallen, terwijl andere overeind blijven.

Grootste

De zwaartekrachtpremies zijn de grootste wetenschappelijke subsidies die Nederland verdeelt. Ter vergelijking, een Spinozapremie is 2,5 miljoen euro. De aangevraagde bedragen van de toegekende programma’s varieerden van 19,6 tot 25,3 miljoen. De commissie oordeelde dat alle toegekende programma’s uitstekend kunnen worden uitgevoerd voor 18,8 miljoen per stuk. Groepen van wetenschappers, in samenwerkingsverbanden van allerlei universiteiten, hadden 37 aanvragen ingediend bij onderzoeksfinancier NWO.

Clevers

Opvallend is dat voormalig KNAW-president Hans Clevers twee keer tussen de mede-aanvragers van een project zit: hij is zowel betrokken bij de regeneratieve geneeskunde als bij het onderzoek naar organen op een chip.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.